Panda kötvény: élen járunk a kínai piacon

 

Kétszeres túljegyzés mellett egymilliárd jüan értékben hároméves futamidejű 4,85 százalék kamatozású Panda kötvényt értékesített a Magyar Állam a kínai piacon.

Lezárult Magyarország idei első nemzetközi kötvénykibocsátása Pekingben. A Panda piacon értékesített hároméves, egymilliárd jüan összegű államkötvény árazásakor 4,85 százalékos hozam alakult ki. A fő szervezők a Bank of China Limited és a HSBC Bank (China) pénzintézetek voltak – tájékoztatott az Államadósság Kezelő Központ.

Közölték: a magyar pandakötvény volt az első, amely a „Bond Connect” (kötvénypiaci összekapcsolás) révén a kínaiak mellett egyéb ázsiai befektetők számára is elérhetővé vált. Idén a magyar kötvényprogram az első olyan tranzakció, ami a 2013-ban elindított „Egy övezet – egy út kezdeményezés” (One Belt, One Road Initiative) keretein belül valósult meg.

Államadósság Kezelő Központ - Diákhitel

A kötvénykibocsátás egy újabb mérföldkő a magyar-kínai pénzügyi kapcsolatok fejlődésében és hozzájárul az adósságkezelés több lábon állásához. A jüan összeg euróra váltása után alakult ki a Magyar Állam által fizetendő kamatszint, amely a valaha volt legolcsóbb devizakötvény kibocsátását jelenti. Ez jól mutatja, hogy helyes döntés volt a kínai piac felé való nyitás és már a második kibocsátásnál megmutatkozik hazánk kedvező megítélése Kínában.
A kibocsátás főbb adatai:
Összeg: RMB 1 milliárd

Lejárat: 2020. július 27

Kupon: 4,85% p.a.

Kibocsátási ár: 100%

Túljegyzés: kétszeres