Az aquaparkok eszközeinek fele nem felelt meg az előírásoknak

 

Országos vizsgálatot tartottak a fogyasztóvédelmi hatóság szakemberei a vízpartok környékén, a strandokon, aqua- és élményparkokban. Az ellenőrzött eszközök közel felénél találtak hiányosságokat.

Kiemelt figyelmet fordít a családok biztonságára, a gyermekek védelmére a nyári hónapokban is a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM). A fogyasztóvédelmi hatóság szakemberei a vidámparkok és a kalandparkok után júniusban a vízpartok környékén, strandokon, aqua- és élményparkokban található csúszdák, a vízben vagy a víz felszínén működő szórakoztató eszközök üzemeltetési feltételeit vizsgálták az ország egész területén – tájékoztatott a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM).
Közölték, a megyeszékhely szerinti járási hivatalok összesen 136 helyszínen 553 csúszdát, vízi ugrálóvárat és élményjátékot ellenőriztek. A vizsgált eszközök 43 százalékánál állapítottak meg kisebb-nagyobb hiányosságokat, tehát ezeknek csaknem a fele nem felelt meg mindenben az üzemeltetésre vonatkozó előírásoknak.
Aquapark - strand - élményfürdő - Forma1

A fogyasztóvédelmi hatóság az üzemeltetőket a megfelelő információtartalmú adattábla berendezéseken történő elhelyezésére, az elvégzett javítások dokumentálására kötelezte. Négy helyszínen 16 eszköz – csúszda, vízbe telepített mászóka-csúszdarendszer és kisgyermekeknek szánt, kézi hajtású, lapátkerekes vízi eszköz – működtetését megtiltották a megfelelőségi tanúsítvány beszerzéséig, a terhelhetőség feltüntetéséig vagy a kezelő személy megfelelő oktatásának igazolásáig.

Bővebben a témáról itt olvashat.