Nyaralni készül? Ne csak a riasztót élesítse!

 

A nyaralás alatt örök érvényű jó tanács, hogy kérjünk meg egy ismerőst, vegye ki a postaládánkba bedobott szórólapokat, hiszen a sok reklámanyag árulkodó jel, hogy nem vagyunk otthon és a lakásunk, házunk szabad préda. Íme 11+1 IT biztonsági tipp, hogy gondtalan legyen a vakáció.

A közösségi média, a hekkerek és az IT fenyegetettség korában vajon elegendő-e a hosszabb utazások esetén a betörők elleni praktikus tanácsokat megfogadni? A válasz egyértelműen nem – véli Solymos Ákos, a QUADRON Kibervédelmi Szolgáltató Kft. tanácsadás üzletágvezetője, aki 11+1 IT és tech biztonsági tippet is ajánl a nyaralni készülőknek.

Stockphoto - nyaralás - intenet - távmunka

  1. Készítsünk mentést az otthoni informatikai eszközeinkről, a család okostelefonjairól, majd a mentést egy megbízható ismerősnél, esetleg a jól védett munkahelyünkön helyezzük el.
  2. Az utazásra lehetőleg ne a minden adatunkat tartalmazó legértékesebb laptopot vigyük el, hanem valami olyat, amin a legszükségesebb programok, adatok (pl. szobafoglalás visszaigazolás, névjegyzék) vannak rajta, de semmi több. Ha elveszik, ellopják vagy megsérül, maximum anyagi kár ér minket, de a céges és egyéb privát adataink nem kerülnek illetéktelen kezekbe.
  3. Informatikai eszközöket, adathordozókat ne adjunk fel csomagként ha lehet. Mindig győződjünk meg az adott légitársaság szabályairól!
  4. Ne posztoljuk már a reptérről, hogy elutaztunk! A betörőknek és az informátoraiknak ez felhívás keringőre. Ügyeljünk a posztjaink láthatóságára! Legyen alapértelmezett a „Csak az Ismerősök” opció!
  5. Bár az ismerősök bizonyára ki vannak éhezve a hírekre, hogy milyen a hotel, a beach, a koktélok, ezt ne a nagyközönségnek posztoljuk, inkább a fontos ismerősöknek írjunk privát üzenetet. Az oka ugyanaz, mint az előző pontnak, ráadásul sokkal személyesebb. Ha mindenáron szeretnénk az összes ismerősünket elkápráztatni, akkor azt tegyük meg itthonról, miután hazaértünk.

További tanácsokat itt olvashat.