Megtelt fesztiválozókkal a Művészetek Völgye

 

Az új udvaroknak és a számtalan elismert, népszerű fellépőnek köszönhetően szinte az összes udvarban teltházas programokkal robotolt az idei Művészetek Völgye. A fiatalabbak a Panoráma Színpadnál gyülekeztek, de a meghittebb völgyes előadásokra érkezők is megtalálták a nekik szervezett előadásokat a kisebb udvarokban.

A fesztivál szinte valamennyi helyszíne teltházas programokkal ment az első három napon. Pénteken koncertezett többek között az amerikai Pink Martini feat. China Forbes a MOL Nagyon Balaton Panoráma színpadon, ahol több ember bulizott, mint a Völgy történetében eddig valaha.

A vasárnapi Quimby-koncert alatt is teljesen megtelt a színpad nézőtere; ez volt az első hétvégén a leglátogatottabb koncert. Sokan voltak kíváncsiak ugyanitt a 20 évvel ezelőtti, eredeti felállású Anima Sound System feat. Bognár Szilvia koncertre, és rengetegen buliztak szombaton a 30Y és a Hiperkarma, valamint vasárnap az Anna and the Barbies koncertjén.

Tízéves születésnapját ünnepli a Budapest Bár

A következő napok előadói ezen a színpadon: a francia Deluxe és Nouvelle Vague, az Irie Maffia, a Kiscsillag, a Csík zenekar, Palya Bea, Péterfy Bori & Love Band, Hobo, a Vad Fruttik, a Magashegyi Underground, Szabó Balázs Bandája, az Ivan and the Parazol, a Pál Utcai Fiúk és a tízéves születésnapját ünneplő Budapest Bár.

Idén visszatért Kőbánya Önkormányzata támogatóként, és sikerült életre hívni a Kőbánya Udvart, ahol eddig minden este teltházas koncerteken bulizhatott a közönség. A következő napokban itt lép fel a Bohemian Betyars, Váczi Eszter és a Quartet, a Póka Egon Experience, a Budapest Voices, a Lóci játszik és a Margaret Island is.

Az idén már harmadik alkalommal megnyitó Momentán Udvar legtöbb eddigi esti programja teltházzal ment és a következő napokban is bőven kínálnak csemegét; a társulat főhősei lesznek: Dolák-Saly Róbert, Ganxsta Zolee és Zacher Gábor is. Az utolsó délután az óriási nagyobb népszerűségnek örvendő ’Azt meséld el Pista!’ előadással érkezik Mácsai Pál.

A Duda Éva Társulat Virtus című koreográfiája Kapolcson a 27. Művészetek Völgye kulturális fesztiválon 2017. július 23-án. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Három színházi helyszín várja a látogatókat

Harcsa Veronika idén negyedik alkalommal, napi négy koncerttel, a tíz nap alatt összesen 40 jazz-koncerttel és dj-kkel várja a látogatókat. A legnagyobb sztárok az udvarban pénteken az izraeli Shai Maestro Trio, valamint a #newkidsfromthebloc jóvoltából koncertező román Golan zenekar.

A fesztivál idén három, az EMMI (Emberi Erőforrások Minisztériuma) és az NKA (Nemzeti Kulturális Alap) támogatásával megvalósuló színházi helyszínnel várja a látogatókat Taliándörögdön: a Nemzeti Szín-Téren vasárnap este teltházzal játszották a Kaposvári Egyetem hallgatói a Rómeó és Júliát.

Az SZFE Színmű Globe különleges, a londoni Globe színházat idéző épületében pedig – a nagy érdeklődésre való tekintettel – minden eddigi előadáshoz sorszámot kellett kiváltani a nézőknek. A Fidelio Színház Színpadon nagy sikerrel, két alkalommal játszották a Katona József Színház ‘Lélegezz’ című előadását Nagy Ervin és Pálos Hanna szereplésével.

A kapolcsi római katolikus templom is több alkalommal telt meg

Pezsgő hétvégét zárt a Kaláka Versudvar, a versműhelyben minden nap száz-százötven ember faragja a sorokat, a Versimpró alkalmával költők és zenészek rögtönöznek a színpadon, Müller Péter Sziámi szereplésekor az ereszen is lógott a nép, a húszéves évfordulót ünneplő Misztrál is robbantotta a színpadot.

A Zadan társulat Kapolcson a 27. Művészetek Völgye kulturális fesztiválon 2017. július 23-án. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Idén az ElevenKertbe költöztek a Cseh Tamás Program zenekarai; a következő napokban itt koncertezik például Hangácsi Márton, a Belau, Antonia Vai és a Window is. A komolyzenének helyt adó Papageno Klasszik, valamint a Völgykomolyzenei és Virtuózók színpadán, a kapolcsi római katolikus templom is több alkalommal telt meg.

Utóbbi a következő napokban például a Virtuózok fiatal tehetségeit, a Snétberger Zenei Tehetségközpont növendékeit látja vendégül. Nagy várakozás előzi meg a szerdai Óbudai Danubia Zenekar éjszakai filmzene koncertjét is a Nemzeti Szín-Térnél. Vigántpetenden került felállításra az idei fesztivál egyik legkülönlegesebb helyszíne, a Cirque du Tókert valódi cirkuszi sátra, ahol a kortárstánc-és újcirkuszi társulatok színe-java váltja egymást.

Nagy sikert aratnak a kapolcsi Kastélyban vetített filmritkaságok

Az idén új helyszínnel jelentkező Szirtes Edina Mókus udvarában volt olyan előadás, amelyet követően a közönség hét alkalommal kért ráadást, a Muharay Udvar programjai alatt pedig sokszor az utcán is kígyózik a sor. Nagyon népszerű a több civil szervezet összefogásával működő Művészetek Zöldje, ahol szombaton például a 30Y zenekar frontemberével, Beck Zolival közösen kézműveskedhettek a látogatók.

A hajnalig tartó önfeledt mulatságok egyik színhelye, a Hagyományok Háza szervezésében megvalósuló Folk Udvar, ahol a következő napokban Berecz András ad népzenei koncertet, Agócs Gergely pedig felnőtteknek szóló esti mesével készül. Szerdán a Fölszállott a páva 2012-es évadának nyertes zenekara, a Parapács vendége Berki Pál prímás lesz.

Nagy sikert aratnak a közönség körében a Magyar Nemzeti Filmarchívum szervezésében a kapolcsi Kastélyban vetített filmritkaságok, a rég látott reklámok és filmhíradók. Különleges látványt nyújt a kapolcsi evangélikus templom, ahol minden este színes fényfestésben gyönyörködhetnek a fesztiválozók.

A reformáció 500 éves évfordulójának apropóján egymás szomszédságába költözött a Tarisznya Evangélikus Udvar és a Ládafia Református Udvar; utóbbiban minden nap közösen festenek mennyezet-kazettát az érdeklődők. Az ünnepi év tiszteletére még közös helyszínnel is készült a két egyház.