Döntöttek az új országgyűlési képviselőről

 

A Fidesz és a KDNP kérésének megfelelően Gaal Gergelynek adta ki a Rubovszky György halálával megüresedő országgyűlési mandátumot a Nemzeti Választási Bizottság (NVB). A mandátum a határozat jogerőre emelkedését követően tölthető be.

Rubovszky György 2014 áprilisában a Fidesz-KDNP közös országos listájáról szerzett parlamenti mandátumot. A politikus június 21-én hunyt el.

Az országgyűlési képviselők választásáról szóló törvény szerint ha egy országos listán mandátumhoz jutott képviselő meghal, a mandátumot – az országos listán eredetileg szereplő jelöltek közül – a párt (közös lista esetén az érintett pártok) által megnevezett jelöltnek kell kiadni.

A Fidesz és a KDNP képviseletére jogosultak arról tájékoztatták az NVB-t, hogy a Rubovszky György halála miatt megüresedő parlamenti helyet Gaal Gergelynek kéri kiadni.

Gaal Gergely 2014 áprilisában a közös pártlistán a 157. helyen szerepelt. A politikus 2013 márciusa és 2014 májusa között már volt országgyűlési képviselő, 2010 óta a KDNP országos szervezője, jelenleg a Szent László-év tanácsadó testületének elnöke.