Bezárták a nemrég megnyílt párizsi plázst

 

Egy héttel megnyitásuk után szennyeződés miatt be kellett zárni a Szajna egyik csatornáján kialakított három új úszómedencét.

A párizsi plázs program részeként múlt kedden megnyitott medencék a francia főváros 19. kerületében terülnek el, ott, ahol a Szajna két csatornája, a Saint Martin és az Ourcq találkozik.

A párizsi önkormányzat Twitter-üzenete szerint az Ourcq-csatornán kialakított úszómedencéket a “víz elégtelen minősége” miatt kénytelenek ideiglenesen bezárni.

A szennyezés okát egyelőre nem ismerik. A francia rádió szerint valószínűleg a francia fővárost ért hétvégi heves esőzések miatt lett magasabb az ürülékekből származó enterococcus baktérium szintje a vízben.

A három medencében egy időben mintegy 300 ember fürödhet. Az egyik, 40 centiméter mély medencét kizárólag gyerekek használhatják, a másik kettő 1,2 és 2 méter mély. A part mentén zuhanyzókat, kabinokat alakítottak ki, pálmafákat állítottak fel az egymillió euró költségvetéssel megvalósított terv alapján. A medencék vizének tisztaságán szűrőberendezések őrködnek, szenzorokkal figyelik a víz minőségét.

“Ez egy megvalósult álom” – mondta Anne Hidalgo, a francia főváros polgármestere, amikor megnyitotta Párizs új látványosságát. Hidalgo arról beszélt akkor, hogy a csatorna vize már annyira tiszta, hogy engedélyezni lehet az úszást benne. A francia főváros 15 éve fáradozik azon, hogy megtisztítsa az Ourcq-csatorna vizét, amelyet a közegészségügyi hatóságok két éve nyilvánítottak fürdőzésre alkalmasnak.

A projekt azonnal népszerűvé vált a párizsiak körében, voltak napok, amikor órákat álltak sorba azért, hogy csobbanhassanak a medencékben.