Megújul a bajnai Sándor–Metternich kastélyegyüttes

 

Ősszel kezdődik a bajnai Sándor–Metternich-kastély turisztikai és infrastrukturális fejlesztése a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram keretében. Egyrészt a kulturális örökségvédelem jegyében sor kerül az épületek részbeni rekonstrukciójára és állagmegóvására, másrészt pedig olyan turisztikai funkciókat alakítanakj ki, amelyek hozzájárulnak a község és a térség turizmusának fejlesztéséhez és a látogatottság növeléséhez.

A bajnai Sándor–Metternich-kastély turisztikai és infrastrukturális fejlesztése (GINOP 7.1.1-15-2015-00004) a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram keretében zajlik. A támogatási összeg 1,5 milliárd forint európai uniós, valamint 14, 605 millió forint hazai forrásból áll. A fejlesztések révén egyrészt a kulturális örökségvédelem jegyében sor kerül az épületek részbeni rekonstrukciójára és állagmegóvására, másrészt pedig olyan turisztikai funkciókat alakítanakj ki, amelyek hozzájárulnak a község és a térség turizmusának fejlesztéséhez és a látogatottság növeléséhez. A projekttel kapcsolatos kivitelezési munkák várhatóan 2017 őszén kezdődnek meg. A kastélyegyüttes további állagromlásának megelőzése érdekében már idén is állagmegóvási munkák zajlanak. A projekt tervezett zárása 2019-re prognosztizálható.

A turisztikai fejlesztés elemei

A projekt keretében új turisztikai funkciókat alakítanak ki, jegypénztár és ajándékbolt, valamint kávézó létesül. A vendégeket turisztikai infópont várja majd, okostelefonos/tabletes tárlatvezetésen vehetnek részt. További fejlesztés az ingyenes wifi (belső wifihálózat) kiépítése. A tervek között szerepel a kastélyépületben különböző rendezvényeknek helyszínek biztosítása, ahol a felújított díszterem méltó helyszíne lesz a koncerteknek, és elegáns környezetet nyújt esküvők és konferenciák számára.

A rendezvényekhez szükséges kényelmi szolgáltatásokat is kialakítanak (pl. vizesblokk), csakúgy, mint a korszerű hangtechnikai rendszert.

A bajnai Sándor–Metternich-kastély díszterméről készült archív fotóA bajnai Sándor–Metternich-kastély díszterméről készült archív fotó

A Sándor–Metternich-kastély turisztikai fejlesztésének fő célja Sándor Móric, az „Ördöglovas” kastélyának, valamint korának bemutatása interaktív módon, épített installációk és multimédiás eszközök segítségével.

Bővebben a témáról itt olvashat.