Kereszténydemokrata politikus: Működésképtelen a nyílt társadalom modellje

 

Harrach Péter szerint a nyílt társadalom modellje működésképtelen; a KDNP frakcióvezetője erről a gondola.hu portálon hétfőn megjelent interjúban beszélt. Szerinte az Európai Unió "nehézkes működése és a józan tagállami döntések akadályozása ugyanarról a tőről fakad, az ideológiai megközelítésből", ennek alapja pedig nem más, mint a nyílt vagy nyitott társadalom "első hallásra szimpatikus, valójában életidegen, megvalósíthatatlan álma".

Ahogy a kommunista paradicsom elképzelése nem számolt az emberi természettel, úgy a nyílt társadalom elmélete is távol áll a működőképes társadalom valóságától. Mindkettő szép elemekből összerakott álom, és mindkettőnek vannak megszállott hívei, akik rá akarják erőszakolni rögeszméjüket a világra – fogalmazott.

Harrach Péter, a Kereszténydemokrata Néppárt parlamenti frakcióvezetője előadást tart a 28. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban (Tusványos) az erdélyi Tusnádfürdőn 2017. július 21-én. MTI Fotó: Veres Nándor

Mint mondta, a nyílt társadalom hívei szerint az egyén szabadon választ az egymás mellett élő, egyenrangú kultúrákból, dönt saját identitásáról, és “hogy ne hasson rá kényszerítő erővel a nemzeti és vallási hagyomány és az ezt képviselő közösségek, ezért ezeket le kell építeni”.

Ezt a jól hangzó elméletet a valóság látványosan megcáfolta. Nyugat-Európa bevándorlói, no go zónái, zavargásai és terrortámadásai nem a kultúrák békés egymás mellett éléséről szólnak – fogalmazott Harrach Péter, aki szerint sokkal inkább a világot a civilizációk összecsapásaként leíró Samuel P. Huntingtonnak van igaza.

Szerinte ebben a harcban a nyugati kultúra vesztésre áll az életerős iszlámmal és a keleti kultúrákkal szemben. Ennek nyilvánvaló okát pedig nem nehéz megfejteni. Azok, akik elvágják saját kulturális gyökerüket és valami egészen újjal próbálják pótolni, önmagukat ítélik vesztésre – jegyezte meg a politikus.

Nyilvánvaló, hogy a folyamat nem most kezdődött, de dekadenciája most vált egyértelművé. Optimizmusunk viszont arra késztet, hogy higgyünk a váratlan fordulat lehetőségében, amire számtalan példát látunk a történelemben – jelentette ki a KDNP frakcióvezetője az interjúban.