Duda nem gondolta meg magát

 

A lengyel államfőnél egyeztettek hétfő délután a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) vezető politikusai, miután az államfő megvétózott két törvényt az igazságügyi átalakítással kapcsolatos három jogszabály közül. A találkozó után az államfő szóvivője kijelentette, hogy Duda álláspontja változatlan. Szydlo lengyel kormányfő szerint a vétó lelassította a reformot.

A varsói Belwederben, a lengyel elnök reprezentatív palotájában megtartott, több mint másfélórás találkozón részt vett Beata Szydlo kormányfő, valamint Marek Kuchcinski alsó- és Stanislaw Karczewski felsőházi elnök.

Beata Szydlo lengyel kormányfő és a PiS vezető politikusai elhagyják a Belwedere-palotát. MTI/EPA Fotó

Az államfő szóvivője  a találkozó után közölte: Duda álláspontja változatlan, a vétókról szóló hivatalos döntését még nem írta alá, de néhány napon belül továbbítja a szejmbe. A találkozón részt vevő PiS-politikusok közül egyik sem nem tett nyilatkozatot, Karczewski csupán annyit mondott az újságíróknak, a megbeszélés “nagyon jó légkörben zajlott”.

Kormányfő: lelassulnak a reformok

Lengyelországban nélkülözhetetlen a bírósági reform, a törvényszékek rosszul működnek, az államfői vétó lelassította a változásokat – hangsúlyozta hétfő esti, Andrzej Duda aznap bejelentett kettős vétójára reagáló, a lengyel közmédiában sugárzott, beszédében Beata Szydlo lengyel kormányfő.

Szydlo felidézte: az igazságügy megreformálása a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) választási programjának része volt. “A reform nélkülözhetetlen, a bíróságok ma rosszul működnek” – értékelte a kormányfő.

Rámutatott: pártja stabil parlamenti többséggel rendelkezik. “Nem mondunk le az állam megjavításától” – jelentette ki, hozzáfűzve: az elnöki vétó lelassította a reformmal kapcsolatos munkát.

A PiS vezetése, ezen belül Jaroslaw Kaczynski pártelnök ezt követően egyeztetésre ült össze. A párt vezetői hétfő délelőtt, az elnöki vétók váratlan bejelentését követően is tárgyaltak. A tanácskozások során a PiS varsói székhelye előtt több tucat tüntető gyűlt össze.

Két törvény ellen emelt vétót az elnök

Andrzej Duda hétfő délelőtti rendkívüli sajtóértekezletén bejelentette: vétót emel a lengyel igazságügyi átalakítással kapcsolatos három törvény közül kettő, az országos igazságszolgáltatási tanácsot (KRS) és a legfelsőbb bíróságot érintő jogszabály ellen, aláírja viszont a bíróságok szervezetéről szóló, a parlamentben szintén korábban megszavazott törvényt.

A KRS-ről és a legfelsőbb bíróságról szóló törvényekről Duda elmondta: két hónapon belül szakértők segítségével két új törvényjavaslatot készít elő.

A fő ellenzéki párt, a Polgári Platform (PO) elnöke, Grzegorz Schetyna hétfő délutáni sajtóértekezletén annak a véleménynek adott hangot: Dudának a bíróságok szervezetéről szóló törvényt is meg kellett volna vétóznia. Kilátásba helyezte az olyan “lépéseket, amelyek ennek hatályba lépését is megakadályozzák”.

 

Az államfői vétókat a lengyel jog értelmében az alsóház utasíthatja el, ehhez a képviselők háromötödös többségére lenne szükség a honatyák legalább felének jelenlétében. A PiS nem rendelkezik ilyen többséggel.

Andrzej Duda eddig összesen öt törvényt vétózott meg, ebből négyet az előző, a jelenleg ellenzékben lévő PO által vezetett kormány idején fogadta el a parlament.