Az energiapiacról szólnának a legújabb amerikai szankciók Oroszország ellen?

 

Az Oroszország elleni újabb szankciók, amelyekről a tervek szerint kedden szavaz az amerikai kongresszus, ártanak mind Moszkvának, mind Washingtonnak - foglalt állást a kérdésben Dmitrij Peszkov, az orosz elnök szóvivője. A szankciók politikájának folytatása kontraproduktív, és árt mindkét ország érdekeinek, valamint az olyan harmadik országokénak is, amelyekkel Oroszország kétoldalú kapcsolatokat tart fenn és fejleszt - jelentette ki újságírók előtt a szóvivő.

Moszkva továbbra is rendkívül kedvezőtlen intézkedésnek tekinti a szankciókat, főként amikor a kongresszustól eredő újabb kezdeményezésekről van szó – hangsúlyozta Peszkov a sajtót tájékoztatva.

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő. MTI/EPA Fotó

Az amerikai kongresszusban a hét végén elvi megállapodás született arról, hogy újabb büntetőintézkedéseket fogadnak el Oroszország ellen, és a jelek szerint a Fehér Ház támogatja a tervet.

A képviselőház várhatóan kedden szavaz egy olyan törvényről, amely nem csak Oroszországot bünteti – az orosz elnökválasztási folyamatba való beavatkozása és a dél-ukrajnai Krím félsziget elcsatolása miatt -, de a minapi ballisztikusrakéta-kísérletei miatt Iránt és Észak-Koreát is.

Csak az energia lenne a tét?

A Moszkva elleni szankciókat hevesen bírálta Berlin is, amely azzal vádolja Washingtont, hogy a saját vállalatainak akar kedvezni az Északi Áramlat-2 gázvezeték építésében részt vevő nagy európai konzorciumokat büntetve.

Hasonlóan foglalt állást Valentyina Matvijenko, Vlagyimir Putyin orosz elnök közeli szövetségese, az orosz szövetségi felsőház elnöke is. Matvijenko szerint a szankciók célja, hogy kiszorítsák Oroszországot az európai energiapiacról.

Az orosz-amerikai kapcsolatok a hidegháború vége óta a legalacsonyabb szinten vannak, a többi között az Oroszországot sújtó amerikai szankciók miatt, amelyeket Washington azért léptetett életbe, mert Moszkva, bár váltig tagadja, támogatja a kelet-ukrajnai szakadár lázadókat.