Ausztrália nem akar menekülteket befogadni, állítja az ENSZ

 

A világszervezet Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) hétfőn azzal vádolta meg Ausztráliát, hogy visszatáncolt attól az egyezségtől, amelynek értelmében közel kétezer menedékkérőt fogadott volna be azok közül, akiket Pápua Új-Guineán, illetve Naurun fenntartott táboraiban szállásolt el, a canberrai kormány szerint azonban ilyen megállapodás soha nem létezett.

Az UNHCR szerint az egyezség értelmében Canberra ígéretet tett arra, hogy befogad olyan menedékkérőket, akik fizikailag és/vagy mentálisan sérültek, és már élnek hozzátartozóik Ausztráliában.

Cserében az ENSZ-szervezet közbenjár az Egyesült Államoknál annak a megállapodásnak a végrehajtása érdekében, amelyet Ausztrália tavaly, még az előző washingtoni kormánnyal kötött.

Mindenki jól járhat

Eszerint az Egyesült Államok befogadja azokat a menekülteket, akik a megállapodás megkötésének idején a Pápua Új-Guineán és Naurun fenntartott ausztráliai táborokban tartózkodtak, azaz több mint 1300 embert.

Csendes-óceániai ausztrál menekülttábor. MTI/EPA Fotó

Csendes-óceániai ausztrál menekülttábor. MTI/EPA Fotó

Filippo Grandi, az ENSZ menekültügyi főbiztosa azonban hétfői közleményében tudatta, hogy az ausztrál vezetés végül még az egyezségben foglalt menekültek befogadását is megtagadta. Peter Dutton, az ausztrál bevándorlási és határvédelmi miniszter egyik szóvivője ezzel szemben azt közölte a Reuters hírügynökséggel, hogy ilyen megállapodás nem is létezett.

Ausztrália 2012 óta a Pápua Új-Guineához tartozó Manus szigetén és Nauru szigetországban helyezte el a tengeri úton hozzá érkezett migránsokat menedékkérelmük elbírálásáig, de az ausztrál konzervatívok 2013-as hatalomra kerülésük óta szigorítottak a bevándorlási politikán.

A zárt menekültközpontok létrehozását az ENSZ és különböző jogvédő csoportok is bírálták, “embertelennek” nevezve az ott uralkodó életkörülményeket. Pápua Új-Guinea márciusban bejelentette, hogy hamarosan megkezdi a felszámolását a Manus szigetén található tábornak, amelyet októberig be is akar zárni.

Ausztrália tavaly, még az amerikai elnökválasztás előtt állapodott meg Washingtonnal arról, hogy az Egyesült Államok befogad több mint 1300 olyan menekültet, aki a megállapodás megkötésének idején Pápua Új-Guineán és Naurun tartózkodott, cserébe Ausztrália közép-amerikai menekülteket fogad be.