Trump változatlanul nem fogadja el a hírszerzés megállapításait Oroszországról

 

A Fehér Ház új kommunikációs igazgatója, Anthony Scaramucci szerint Donald Trump változatlanul nem fogadja el a hírszerzés megállapításait Oroszországról. Scaramucci a CNN hírtelevízió vasárnap délelőtti politikai vitaműsorában fejtette ki véleményét Donald Trump álláspontjáról, jóllehet szavai szerint az elnök így fogalmazott neki Oroszország beavatkozásáról a tavalyi választási folyamatba: "Hé, lehet, hogy ők voltak, de lehet, hogy nem ők voltak".

Az új kommunikációs igazgató hangsúlyozta: amint meglesz a biztonsági átvilágítása és hozzáférhet a hírszerzési jelentésekhez, ő is részletesen áttekinti az információkat, és majd után ad tanácsokat az elnöknek. “Ha van valaki, aki szuperkemény lesz Oroszországgal, az éppen Trump” – fogalmazott Scaramucci.

Donald Trump amerikai elnök tiszteleg a világ legkorszerűbb repülőgép-hordozójának számító Gerald R. Ford nevű hajó fedélzetén a virginiai Norfolk haditengerészeti kikötőjében 2017. július 22-én. Az Egyesült Államok 38. elnökéről elnevezett új tervezésű, 335 méter hosszú nukleáris meghajtású hajó a repülőgépek fedélzeti indítására szolgáló legkorszerűbb elektromágneses katapultrendszerrel van felszerelve, és egyéb elektronikai felszereltségében is túlszárnyalja elődjeit. Első küldetése legkorábban 2020-ban esedékes. (MTI/AP/Carolyn Kaster)

Bírálta egyúttal a médiát, mert az – álláspontja szerint – a “történet” állandó napirenden tartásával Donald Trump választási győzelmét akarja aláásni. Az elnököt egyébként sikeres üzletembernek és hatékony politikusnak minősítette.

Szerinte “egy kicsit másként kell eljuttatni az üzeneteket, mint eddig”. A pénteken kinevezett kommunikációs igazgató azt fejtegette, hogy “nyilvánvalóan kommunikációs probléma van”. Jelentős változtatásokat ígért a Fehér Ház médiapolitikájában, javítani szeretné a kormányzat viszonyát a sajtóval, bár leszögezte: ha a sajtó “keménykedik velünk, mi is keménykedni fogunk”.

Hangsúlyozta továbbá, hogy véget vet a kiszivárogtatásoknak.

Körbejárta az új erős ember a médiát

Scaramucci több televíziós csatornának is nyilatkozott vasárnap. A CBS televízió Szemben a nemzettel című műsorában leszögezte, hogy “mindenkit kirúg”, aki nem alkalmazkodik a kiszivárogtatásokat megakadályozni hivatott új előírásokhoz.

A Fox televíziónak adott interjújában szintén kifejtette, hogy “drasztikus lépéseket” tesz majd a Fehér Házból történő kiszivárogtatások megakadályozására, ezt egyik fő feladatának tekinti. A republikánusokhoz közelálló televízió műsorvezetőjének adott interjújában azt is hangoztatta, hogy “az orosz helyzetet felfújták”.

Ezzel kapcsolatban kitért azokra a sajtójelentésekre is, amelyek szerint Donald Trump és jogi tanácsadói azt tanulmányozzák, hogy az elnök hogyan részesíthetné kegyelemben önmagát, vagy legközelebbi munkatársait az orosz beavatkozások vizsgálatai után.

Scaramucci leszögezte: erről szó sincs, Donald Trumpnak és munkatársainak nincs szükségük elnöki kegyelemre. Az amerikai elnök egyébként szombaton Twitter-bejegyzésben értekezett arról, hogy – mint írta – “mindenki egyetért” abban, hogy az elnöknek “teljes kegyelmi jogköre” van, bár egyelőre a kérdéssel nem foglalkoznak a jogi tanácsadói.