Mutatjuk, hogyan érdemes külföldön fizetni

 

A legfontosabb pénzügyi tudnivalókat járta körbe az M1 Summa című műsora, amelyek nélkül nem tanácsos nekivágni egy külföldi üdülésnek. A legutóbbi, 2015-ös adatok szerint a magyar lakosság 21 százaléka utazott legalább egy alkalommal külföldre, több napra, turisztikai céllal.

A külföldi nyaralási költségek nagyobb részét legtöbben előre kifizetik, így sokaknak már csak azt kell kiszámolniuk, hogy mennyi költőpénzt vigyenek. Bankkártyánkat korlátozás nélkül használhatjuk készpénzfelvételre és vásárlásra is külföldön, a banki szolgáltatásoknak azonban már eltérő a díjszabása a Magyarországon megszokottaktól – hangzott el a műsorban.

Átváltják a napi árfolyamon

Amennyiben számlánkon forintban tároljunk pénzünket, úgy a külföldi bankkártyás vásárlás esetén költésünk úgynevezett konverziós lépésen is átesik. Ha bankkártyával külföldön vásárolunk, akkor ott általában van egy átváltás. Ha mondjuk, egy forintszámlánk van, és – mondjuk – Ausztriában nyaralunk, ahol eurót költünk, akkor a bankunk át fogja váltani az aznapi devizaárfolyamon azt az eurót, amit ott költöttünk forintra, és annyit fog levonni a forintszámlánkról.

Drágább, ha „forintban fizetünk”

Külföldön egyébként egyre több helyen találkozhatunk azzal a lehetőséggel is, hogy forintban ajánlják fel a fizetést a banki terminálokon. Erre a dinamikus devizakonverzió ad lehetőséget, aminek lényege, hogy a bankkártya-terminál automatikusan átszámolja a külföldi vásárlás összegét a vásárló hazai pénznemére. Ez Gergely Péter szerint elsőre nagyon szimpatikus megoldás lehet, hiszen a vásárló pontosan tudja, mekkora összeg terhelődik kártyájára, azonban mégsem érdemes ezt az opciót választanunk. A szakember kiemelte, hogy a rendszer sokkal magasabb árfolyammal dolgozik, így biztosan drágábban jövünk ki.

Állítsuk át a limitet!

Mielőtt elutazunk, érdemes a kártyánk költési limitjéről is tájékozódnunk és megfelelően beállítanunk azt. Általában nem szoktunk annyit költeni a mindennapokban, mint amit külföldön költhetünk, főleg, ha autót bérlünk. Tehát mielőtt kimegyünk, érdemes átállítani a kártyalimitünket, vagyis, hogy egy nap alatt vagy egy hét, egy hónap alatt mennyit költhetünk a kártyánkról.

Az nagyon kellemetlen tud lenni, hogyha mondjuk, egy autót szeretnénk bérelni, vagy a szállodát ki akarjuk fizetni bankkártyával, nem engedi a kártya, hogy annyit kifizessünk, és aztán külföldről kell hazatelefonálgatni a magyar banknak, hogy engedjék, hogy tudjunk annyit költeni.

Tájékoztassuk bankunkat, ha a „világ végére” megyünk

Emellett tanácsos bankunkat is tájékoztatni arról, hogy külföldre megyünk, főleg, ha valamilyen egzotikus országba utazunk. „Ennek elmulasztása ugyanis kellemetlen félreértéseket okozhat, ami akár azzal is végződhet, hogy letiltják bankkártyánkat” – véli a szakértő. Hiszen a visszaélések általában úgy történnek, hogy valamilyen egzotikus országban elkezdenek költeni a számlánkról, miközben kártyánk az otthonunkban, a pénztárcákban lapul.

Nagyon kellemetlen tud lenni az, hogy mi kimegyünk Amerikába vagy Dél-Amerikába, vagy bármilyen messzebb országba, és a bankkártyánkat le fogja tiltani az automatizmus, mert ott mondjuk, még soha nem voltunk, és hirtelen az látszik, hogy elkezdjük ott költeni a pénzt. Ha előre szólunk a banknak, akkor ebből nem lesz probléma.

Vigyünk némi készpénzt a biztonság kedvéért!

Gergely Péter szerint természetesen érdemes felkészülni arra is, ha nem tudunk kártyánkkal vásárolni. Ha külföldre megyünk, akkor mindenképpen érdemes magunkkal valamennyi készpénzt is vinni. Lesznek valószínűleg olyan helyek, ahol nem biztos, hogy a bankkártyát elfogadják, illetve, hogyha valami baj van a bankkártyával, akkor jó, hogyha van nálunk készpénz.

Itthon váltsunk!

A szakértők szerint érdemes még itthon pénzt váltani, hiszen külföldön jó eséllyel drágábban vagy egyáltalán nem váltják át a forintunkat. Azt is hozzátette, ha mindenképpen ki kell vennünk pénzt külföldön, akkor ne többször vegyünk ki kisebb összeget, hanem egyszerre, nagyobb mennyiséget, így szoríthatjuk minimálisra a járulékos költségeket.