Kinevezték a világ első technológiai nagykövetét

 

Dánia vezetőinek a fejéből pattant ki az ötlet. A királyság GDP-je tavaly alacsonyabb volt, mint a Facebook piaci tőkéje.

A Szilícium-völgy néhány óriáscégének értéke akár a kisebb országokéval is vetekedhet.

Ebben látta meg a lehetőséget Dánia, és nevezte ki Casper Klynge-t a világ első technológiai nagykövetévé, aki idén augusztusban költözik ki családjával az Egyesült Államokba, azon belül is a híres völgynek otthont adó Kalifornia államba.

Jelentős gazdasági erőt képviselnek a technológiai vállalatok – Forrás: EPA/RITCHIE B. TONGO

Klynge eddig mindössze egyszer járt csak a Szilícium-völgyben, soha nem dolgozott még technológiai nagyvállalatnál, és nem rendelkezik programozói vagy fejlesztői tapasztalatokkal. A férfi úgy fogalmazott, hogy gyakorolni fogja a “techplomáciát”, és míg más uniós országok és intézmények a legfőbb amerikai technológiai vállalatokat veszik célba, addig ő, mint nagykövet, a hagyományos diplomáciai munkára fekteti a hangsúlyt, kapcsolatokat és hálózatokat épít ki, annyi különbséggel, hogy ezúttal nem azon dolgozik, hogy egy másik nemzettel, hanem technológiai cégekkel hozzon létre gyümölcsöző együttműködést.

Anders Samuelsen dán külügyminiszter szerint, mivel a Google, IBM, Apple és más hasonló vállalatok gazdaságban és a hétköznapokban is érezhető hatása egyre inkább érezhető, itt az idő a hagyományos nagykövetségek megalapításának a technológiai cégeknél.