Így zajlik egy brit legénybúcsú Budapesten

 

Budapest a brit legénybúcsúk és lánybúcsúk fellegvára: az angol férfiak általában kocsmatúrákon vesznek részt, majd sztriptízbárokban kötnek ki, míg a brit lányok koktélozni szeretnek. Egy magyar csoportvezető mesélt a kulisszatitkokról.

Anna hétvégente diákmunkaként brit csoportokat  kísér. A csoportok létszáma 3-tól 30 fősig, a korosztály pedig a 18 évestől kezdve egészen a 70 évesig terjedhet. A lánynak volt olyan csoportja, amelyik a nagypapával, illetve a menyasszony apukájával vonult egy sztriptízbárba, de volt olyan is, aki elhozta 16 éves fiát – akinek meg is vette az első öltáncát.

Nem babysitter, hanem guide

A brit csoportok általában csütörtökön vagy pénteken érkeznek. Van, hogy partibusszal mennek az éjszakába, van, hpgy limuzinnal. A turisták felelősségvállalási nyilatkozatot írnak alá: „Ez arról szól, hogy ha az illető részeg és eltöri a karját, az nem az én hibám lesz, hiszen én nem a babysittere vagyok” – fogalmaz Anna.

Mikor a csoportok megérkeznek, Annáék vázolják nekik, kivel kell vigyázni, milyen taxiba üljenek. Ettől függetlenül leselkednek veszélyek rájuk.

Anna azt javasolja, vigyázzanak, ha például két lány lép oda hozzájuk azzal, hogy tudnak egy jó sztriptízbárt. „Az első csoportomból két vőlegény úgy gondolta, jó ötlet elmenni: rendeltek négy sört, és 250 fontot fizettek érte” – mesélte.

Fotó: Shutterstock

Képünk illusztráció – Fotó: Shutterstock

Annáék felhívják a figyelmet arra a bulinegyedben nyüzsgő dílerekre is.

 

A lányok másképpen mulatnak

A lánybúcsú más: a lányokat általában koktélbárokba viszik, ahol a menyasszony saját maga készíthet koktélt a többieknek – magyarázza Anna, hozzátéve, hogy  az angol lányok mindig kiöltöznek, és nem gyalogolnak, így a kocsmatúra velük szinte csak taxival lehetséges.

Fotó: Shutterstock

Illusztráció – Fotó: Shutterstock

A legénybúcsú már régen is népszerű szokás volt, különösen azokon a helyeken, ahol a legény céhek hagyománya megvolt – magyarázta Juhász Katalin néprajzkutató, kiemelve, hogy az esküvő előtti vasárnaptól kezdve bármelyik napon lehetett, és egészen komoly, intézményes formákban zajlott az esemény: fertálymesterrel, borfelelőssel rendezték meg egy-egy kocsmában. A magyar hagyományban a leánybúcsú az ország minden pontján is zajlott régen is, igaz, nem rúgtak ennyire ki a hámból a lányok – tette hozzá. Leginkább a levesbe való csigatészta készítése volt a program. Emellett a lényeg pedig az volt, hogy a barátnőkkel és gyakran idősebb női rokonokkal együtt dolgozva készítettek dekorációt, ételeket. “Vannak ún. átmeneti rítusaink, melyek egyik élethelyzetből vezetnek át a másikba – ha ezeklet nem tartjuk meg, valami sérülhet, és kialakulhat egy olyan identitásválság, hiányérzet, ami miatt nem sikerül átlendülni. A lakodalom rendkívül bonyolult szokásrendjéhez tehát ezek szorosan hozzátartoznak” – húzta alá Juhász Katalin.