Újszerű interaktív kiállítás és show magyar büszkeségeinkről

 

Mi jut eszünkbe, ha azt halljuk: magyar? Pezsgő kulturális élet? Nobel-díjas tudósok? Gasztronómiai élvezetek? Mindezt megtalálhatja a Hungarikum Élményházban.

A Vörösmarty téren, a Gerbeaud-ház első emeletén, impozáns környezetben nyílt meg a Hungarikum Élményház, melynek célját már a neve is tükrözi: szórakoztató módon tapasztalhassák mega vendégek – minden érzékszervükkel – azokat a dolgokat, amikre mi, magyarok a leginkább büszkék vagyunk, illetve mindazt, amint hazánk szülöttei adtak a világnak.

A tudásra szomjazó érdeklődőkkel poros, múzeumi tárlat helyett a legmodernebb technikára épülő, interaktív kiállítás formájában ismertetik meg nemzetünk évezredes értékeit. Az élményház programkínálata három fő területet ölel fel: egy lenyűgöző interaktív kiállítás, egy angol nyelvű show, valamint esténként koncertek, előadóestek várják a közönséget.

Kiállítás a kiterjesztett valóságban

A sokszínű tárlaton haladva a hétköznapi tárgyak közül hirtelen élő, digitális enciklopédiában találhatjuk magunkat a kiterjesztett valóság (AR) varázslatos világában. Betekintést nyújt többek között a népi hagyományokba, a legjelentősebb magyar kötődésű találmányok történetébe, illetve ezeken keresztül valamelyest történelmünkbe is. Lehetőségünk nyílik kipróbálni felfedezőink találmányait, hidrogénbombával áttörni a falat, huszárt kiszabadítani és festményeket életre kelteni ugyanúgy, mint digitális panorámával barangolni tájainkon és szelfizni a háromdimenziós Kossuth-tal.  A tárlat különlegességét szavatolja az exkluzív belső tér és a fiatal – többek között a legnépszerűbb romkocsmák kialakításáért is felelős – tervező csapat találkozása.

Kolbászból a kerítés

A gasztronómiai élvezetek jegyében pedig természetesen elmaradhatatlanok a jellegzetesen magyar finomságok, és annak megtapasztalása, milyen, amikor még a kerítés is kolbászból van. A kreatív művészek, informatikusok és történészek együttműködésében létre jött kiállítás a 2017-es év szenzációja, mely 0-tól 99 éves korig mindenki számára felejthetetlen élményt kínál.

The Great Hungarian Hungarikum Show

Elsősorban külföldi látogatókat célozza meg az élményház másik fő programeleme, az angol nyelvű The Great Hungarian Hungarikum Show. A külön erre a célra írt darab szórakoztató formában mutatja be a nézőknek, hogy az átlagos magyar család milyen viszonyt ápol a hungarikumokkal. Az előadás egyben önreflexió is, mely a néplélek őszinte megvillantásával egyensúlyt teremt a legnagyobb magyar büszkeségek ragyogása és a mindennapi élet valósága között.

Hungarikum Élményház - Pódium

Kulturális csemegék a Hungarikum Pódiumon

Az élménydús ismeretszerzés után délutánonként a külföldi nézők megtapasztalhatják a magyar humort is a Pódiumszínpadon. Az angol nyelvű (ön)ironikus színházi show pedig betekintést enged egy XXI. századi magyar család hétköznapi  életébe. Az előadás során nem csak magyar vendéglátók személyes történetét ismerhetjük meg, hanem elkerülhetetlenül fel-felbukkan gasztronómiánk, történelmünk, irodalmunk, szokásink színes palettája, melyek ránk, magyarokra a legjellemzőbbek. Mindezek mellett az idelátogatóknak lehetősége nyílik az igazi kortárs kulturális életbe is elmerülni. Esténként a jellegzetesen magyar műfajok – operett, cigányzene, népzene – és az időtlen jazz, swing, musical magyar sztárjai is különleges koncertekkel várják az érdeklődőket.

A művészek között köszönthetjük az improvizációs jazz koronázatlan királyát, Szakcsi Lakatos Bélát, Szűcs Gabit és Szirtes Edina Mókust, az operettjátszás elhivatott úttörőit Kalocsai Zsuzsát és Peller Károlyt, a musical és swing bűvöletében élő Náray Erikát és Farkas Gábor Gábrielt, a cigány folklórt jazz-zel, swinggel újragondoló Canarro-t, Szilvási  Gypsy Band-et és Jávor Pál Nemzeti Czigányzenekart valamint a magyar zenei élet további kiválóságait.

the-great-hungarian-hungarikum-show-angol-nyelvu-komedia

Shop és porcelánkiállítás

A külföldi vendégek a magyar kultúra egy-egy szeletét akár haza is vihetik magukkal. Az élményházban magyar tervezők kézműves design ruháit, kiegészítőit, egyedi ékszereit lehet megvásárolni, egyéb különleges ajándéktárgyak mellett. Ezen kívül Herendi és Zsolnay mini-kiállítást is megtekinthet a látogató.