Ha még nem tudná, mi a hyperloop: már épül az első pálya

 

Az első vákuumcsatornás mágnesvonat egy jelentős lépéssel került közelebb a gyakorlati megvalósításhoz.

Nem más építi, mint a Tesla, a SpaceX tulajdonosa, a Mars reménybeli kolonizálója, Elon Musk.

A Tesla vezérigazgatója twitter üzenetben jelentette be, hogy „szóbeli kormányzati jóváhagyást” kapott a Washington D.C. és New York közötti hyperloop pálya megépítéséhez, bár azt nem közölte, hogy pontosan kitől.

“Most kaptam szóbeli beleegyezést arra, hogy megépülhessen a New York – Philadelphia – Baltimore – Washington hyperloop pályát. A menetidő New York és Washington központjai között 29 perc lesz” – adta tudtul.

A Musk megálmodta futurisztikus technológia még 2013-ban vetette fel a kapszulák kifejlesztését.

A Hyperloop One kapszula első prototípusa július 12-én. (Fotó: AFP)

A Hyperloop One kapszula első prototípusa július 12-én. (Fotó: AFP)

A hyperloop technológiát a Tesla vezére a távolsági tömegközlekedés forradalmasítására szánja: vákuumcsatornában közlekedteti nagy sebességgel a mágnesesen lebegtetett szerelvényeket. Az alábbi videón a teszt látható, melyben mintegy 2:12-kor lő ki a vonat.

A következő tesztelésen az óránkénti 402 kilométeres sebesség elérése a cél.

A május 12-i nevadai teszten a Hyperloop One 5,3 másodpercig levitált a vákuumcsőben, és elérte az óránkénti 113 kilométeres sebességet.

A projekt támogatói szerint a kapszulák elérhetik az óránkénti 1200 kilométeres sebességet, de a szkeptikusok úgy vélik, hogy az ötlet valódi kihívásokkal néz szembe, a konstrukciós engedélyek megszerzésétől kezdve egészen az ekkora sebességgel bevett kanyarodás megoldásáig.