Több éves csúcson a forintárfolyam a főbb devizákkal szemben

 

Idei legerősebb árfolyamát és több éves árfolyamcsúcsot ért el a forint csütörtökön a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon.

A forint csütörtök reggel még az előző napinál kissé gyengébben állt, az eurót 306,11 forinton, a dollárt 265,72 forinton, a svájci frankot pedig 278,23 forinton jegyezték. Az EKB monetáris politikájában várható változtatás hírére a nemzetközi devizapiacokon kialakult mozgásokkal párhuzamosan a forint árfolyama lendületes erősödésnek indult.

Az Európai Központi Bank (EKB) csütörtöki kamatdöntő ülését követő tájékoztatón Mario Draghi, az EKB elnöke jelezte, hogy a kormányzótanács az elkövetkező két ülés valamelyikén már meg fogja vitatni a mennyiségi monetáris lazító program további sorsát. A bejelentést követően az euró árfolyama több éves csúcsot ért el a dollárral szemben 1,16 dolláros jegyzés felett.

Az euró jegyzése ezt követően egészen 304,93 forintig ment le, ami amellett, hogy a forint idei legerősebb árfolyama az euróval szemben, 2016 november közepe óta is a legerősebb.

A dollárt 261,97 forinton jegyezték délután öt óra előtt, ami szintén az idei legerősebb forintárfolyam. Legutóbb hasonló szinten 2015 decemberében állt a dollár jegyzése forintban.

A svájci frank jegyzése egészen 275,60 forintig zuhant, ami a forint legerősebb árfolyama azóta, hogy a svájci jegybank 2015 január 15-én eltörölte a frank euróval szembeni árfolyamküszöbét. A svájci frank árfolyama akkor pár perc alatt 265 forintról 310 forintra szökött fel.