Letöltendőt kér Geréb Ágnesre az ügyészség

 

Benyújtotta fellebbezését az ítélőtáblára Geréb Ágnes szülés-nőgyógyász 2015-ben elrendelt perújítási ügyében a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség. Az otthonszülés népszerűsítőjeként ismertté vált orvost korábban jogerősen két év letöltendő fogházbüntetésre ítélték, a védelem indítványára elrendelt perújítási eljárásban viszont a Fővárosi Törvényszék idén áprilisban a büntetés végrehajtását öt év próbaidőre felfüggesztette, a foglalkozástól eltiltás időtartamát pedig 10-ről nyolc évre csökkentette. Ez ellen fellebbezett most az ügyészség, kérve az eredeti, jogerős ítélet hatályban tartását.

Geréb Ágnes ellen négy – 2003 és 2007 között történt – otthonszüléses ügy miatt emeltek vádat. Az egyik esetben a gyermek holtan jött világra, egy másik esetben pedig fél évvel később halt meg. A Fővárosi Ítélőtábla ezért 2012 februárjában halált okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés, valamint maradandó fogyatékosságot okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés miatt jogerősen két év letöltendő fogházbüntetésre ítélte Geréb Ágnest, és tíz évre eltiltotta a szülész-nőgyógyászi és a szülésznői tevékenység gyakorlásától.

A szülész a köztársasági elnökhöz fordult kegyelemért. Áder János államfő 2012 októberében úgy döntött, csak a folyamatban lévő büntetőügy jogerős lezárása után határoz arról, kegyelmet ad-e. Geréb Ágnes és védője két perújítási indítványt nyújtott be a Fővárosi Ítélőtáblához. A tábla 2015 márciusában rendelte el a perújítást két cselekménnyel kapcsolatban. A döntés értelmében a bíróságnak újra le kellett folytatnia az eljárást.

A Fővárosi Törvényszék 2015 nyarán tartotta a megismételt eljárás első tárgyalását. Az idén januárban Geréb Ágnesre első fokon kiszabott felfüggesztett börtönbüntetés ellen a védelem és az ügyészség is fellebbezett. A Fővárosi Ítélőtábla várhatóan ősszel kezdi tárgyalni az ügyet.