Komoly veszélyt jelent Olaszország instabil helyzete

 

Migráció, gazdasági válság és káosz. Ezek jellemezték Olaszországot pár éve. A szakértők pedig azt mondják: most is az olaszok lehetnek azok, akik „bedönthetik” az EU-t. Gazdasági válság lappang és politikai káosz is van. Kérdés: hogy hatnak az olaszok jelenlegi állapota a többi tagállamra?

Ami a gazdaság alapvető számait illeti Olaszországban, az nagyjából helytálló. Az olasz gazdaság tíz éve nem nőtt, infláció mentesen kalkulálva tehát kevesebb a jelenlegi GDP mint tíz évvel ezelőtt. Olaszország államadóssága 2500 milliárd euró körüli összeg, ami a görögökkel összehasonlítva nagyjából 7-8-szor akkora – hangsúlyozta Boros Imre közgazdász az M1 Ma reggel című műsorában.

Az olasz bankrendszer nagyon rozoga állapotba került. Belesültek el csomó ingatlanhitelbe, viszont az olasz bankok kibocsátottak kötvényeket, amiket az olasz nép vásárolt. A bankokat nem lehet tehát könnyen bedönteni, csak állami tőkeinjekcióra szorulnak, legutóbb is húsz milliárdot bele kellett tolni, ami egyébként ellenkezik az uniós szabályokkal – fogalmazott a közgazdász.

Nincs kizárva a gazdasági összeomlás Olaszországban

Olaszországba nagyon erősen érzékelhető a baloldali felső vezetésben a globalista szemlélet. A migráns-ügyek miatt is egy nagyon markáns politikai fordulatra számít a közgazdász, és nincs kizárva a gazdasági összeomlás sem véleménye szerint.

Idén kilencvenezer ember áramlott be Olaszországba, akiknek nincs lehetőségük továbbmenni. Az ország déli része megtelt, a déli kikötők lezárása is kilátásban van. Olaszország kettéválhat északi és déli részre, hiszen egy mélyülő politikai válság kezd kialakulni. Ez már nem vicc- fogalmazott a szakértő.

Mint mondta: a politika gátja lehet a gazdasági válságnak. Amennyiben nem növekedik a gazdaság, akkor nem lehet a népnek sokat adni, az államadósság pedig egyre csak növekszik. Ahhoz, hogy a „víz fölött tartsák magukat” a hitelezők kegyelmére is szükség van – fogalmazott Boros Imre.

Veszélyes Olaszország instabil helyzete

Kelet-Európa országait próbálják betuszkolni az euróba, miközben az eurót magát ilyen veszélyek fenyegetik. Ha Olaszország bedől, egy halom fizetetlen számla keletkezik, német és francia bankok fognak becsúszni a veszélyzónába, lehet, hogy megint mentőprogramokra lesz szükség – mondta Boros Imre közgazdász.