„Az unió mintha egy Soros-tervet kívánna megvalósítani hazánk ellen”

 

Újabb eljárás Magyarország ellen – Völner Pál szerint egyfajta koncepciós eljárás, amit az Európai Bizottság (EB) folytat kvóta ügyben. A Kossuth rádió 180 perc című műsorában Völner Pár volt a vendég.

Egyértelművé tette az EB, hogy azokkal a lépésekkel, amelyeket Magyarország tesz, azzal nem értenek egyet. Völner Pál szerint ezt megtehetik, azonban a többi esettől eltérően, amikor kötelezettség szegési eljárásokat indít a Bizottság, ott jogharmonizációs kérdésekről van szó, tehát egyértelműen egy uniós hatáskörben született irányelv átültetésének részleteiben talál kifogást – fogalmazott Völner Pál.

A nemzeti szuverenitásunkba akar beavatkozni az Európai Bizottság

Mint mondta: terjeszkedik a Bizottság, a nemzeti szuverenitásunkba akar beavatkozni, nemzeti hatásköröket kíván elvonni, illetve az együttdöntési jogköröket ki akarja sajátítani. A perifériáján helyezkednek el az uniós jogköröknek ezek, és pontosan azokban az ügyekben, ahol nem az uniónak vannak hatáskörei ott mintha egy Soros-terv kívánna megvalósulni, hogy minél nagyobb nyomás alá helyezzék a magyar kormányt és nem a jogi érvek az elsődlegesek. Különböző civil szervezetek bemondása alapján és kritikátlan felsorolásával indult ez az ügy 2015 őszén, gyakorlatilag az arra adott válaszunkra három pontban tartotta fent a Biztosság, hogy további válaszokat vár – emlékeztetett az államtitkár.

Soros György magyar származású amerikai üzletember, a New York-i Soros Fund Management befektetési társaság elnöke az Európai Roma Művészeti és Kulturális Intézet megalapításának alkalmából rendezett berlini ünnepségen 2017. június 8-án (Fotó: MTI/EPA/Clemens Bilan)

A 2017 tavaszán hozott további határőrizeti szabályokat kibővítve, kiegészítő hivatalos felszólítást küldött az EB. A jelenlegi válasz arról szólt, hogy jogilag levezették miért ilyen a magyarországi jogi szabályozás. Biztosan dűlőre lehet majd jutni, de vannak jogilag megfoghatatlan tényezők is – hangsúlyozta Völner Pál.

Vannak olyan Soros által pénzelt civil szervezetek, akiknek semmi nem drága és az ő bemondásukra a Bizottság mint tényekre reagál. Ezért mondja azt Völner Pál, hogy ezek koncepciózus történetek. Jogi aspektusokra jogi válaszokat adnak, a politikai felvetésekre politikai választ – tette hozzá Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára.

Alapjogokért Központ: összhang van a Soros-levél és az uniós tervek között 

Törcsi Péter az M1 aktuális csatorna szerda esti műsorában azt mondta, egy 2015-ös levélben Soros György azt írta, egymillió bevándorlót kellene Európába telepíteni, őket támogatásokkal ellátni, kvóta szerint szétosztani, és egy menekültügyi ügynökséget is fel kellene állítani.

A kutatási igazgató szerint a kvótarendszerről és az ügynökségről már tárgyalnak, a támogatások kiosztása pedig bár tagállami hatáskörben van, ezt a hatáskört az unió igyekszik szűkíteni.