Kutató: Kevesebb mentőakció lehet a fenntarthatatlan "emberbeáramlás" gátja

 

Magyarország és a többi visegrádi ország kész részt venni Líbia határának védelmében, és a líbiai parti őrség megvédésében, ha az EU elindítja végre az észak-afrikai országban tervezett misszióját – jelentette ki Szijjártó Péter az uniós külügyminiszterek legutolsó tanácskozása után, ahol az olaszok megakadályozták, hogy meghosszabbítsák az EU Földközi-tengeri misszióját. Orbán Balázs, a Migrációkutató Intézet főigazgatója szerint maga a hétfői tanácskozás átlagos eredményt hozott, a strukturális áttörés továbbra is hiányzik.

A Líbia határvédelmével, illetve az országban létrehozandó hot spottal foglalkozott már az Európai Tanács, és több uniós szerv is magáévá tette ezt, tehát sikeres volt az ezzel foglalkozó magyar elvi javaslat exportja, jelentette ki Orbán Balázs az M1 kedd reggeli műsorában.

Szerinte az, hogy konkrét lépések még nem történtek az ügyben, az az EU döntéshozatali mechanizmusával magyarázható egyrészt, másrészt a líbiai belpolitikai helyezettel, harmadrészt az ottani menekülttáborok helyzetével.

Orbán Balázs szerint magának Líbia sivatag határának a védelme is szükséges a Szahara migrációs szívóhatása miatt, az erről szóló döntésnek szintén uniós szinten kell megszületnie.

Azt megjegyezte: előbb-utóbb az uniós döntések mindig a magyar javaslatoknak megfelelő irányban születtek meg, az azonban még nem látszik időben, hogy erre mikor lesz felkészülve az EU, mivel az látszik, hogy egy líbiai szárazföldi missziótól a főigazgató megfogalmazása  szerint nagyon ódzkodik az Európai Unió.

Szófia: a kevesebb lehet a több

A felfüggesztett uniós tengeri hadművelettel kapcsolatban Orbán Balázs sietett leszögezni, hogy az eredeti céljától (hogy szétzúzza az embercsempészek üzleti modelljét) már a kezdetekben eltért, és életmentő hadműveletté alakult át.

Azt nem tudja, jegyezte meg, hogy mi lesz a közvetlen hatása annak, hogy nem folytatódik az olasz vétó miatt, még nem tudni, de azt nyilvánvalóan látja, hogy embercsempészeket kevésbé fogják üldözni, és az ritkább mentőakciók újabb emberéleteket fognak követelni, viszont az elképzelhetőnek tartja, hogy pont a kevesebb mentőakció lesz az hosszabb, ami ennek “az embertelen, és fenntarthatatlan, irreguláris emberbeáramlásnak” gátat szab.