Újabb összecsapások Szíriában

 

Az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció által az Iszlám Állam terrorszervezet (IÁ) elleni harcban támogatott kurd harcosokkal csaptak össze Törökország által támogatott fegyveres ellenzékiek Szíria északnyugati részein - közölte hétfőn az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű emigráns szervezet.

Az összecsapások az északnyugat-szíriai nagyvárostól, Aleppótól északra található Ain-Dakna nevű faluban és az ahhoz közeli Menagh katonai repülőterén kezdődtek. Rodzshat Rodzs, a szíriai kurd Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd milícia szóvivőjének elmondása szerint harcosaik jelenleg is harcban állnak a “törökökkel és zsoldosaikkal”, akik eközben megerősítették állásaikat a térségben.

A Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű ellenzéki ernyőszervezet egyik tagja szerint az összecsapásokban a kurdok számos lázadót megöltek és foglyul ejtettek.

A YPG adja a fő erejét az SDF-nek, amelyet az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció légiereje és az amerikai különleges erők számos tagja támogat az Iszlám Állam elleni harcában, jelenleg az IÁ szíriai “fővárosának” számító észak-szíriai Rakka felszabadítását célzó ostromban.

A szíriai konfliktust szorosan figyelemmel követő civil szervezet szerint a támadásokkal a török fél megpróbál még mélyebbre nyomulni Szíria északi részén belül. Ankara régóta hangoztatott törekvése, hogy Észak-Szíriában egy “biztonságos”, az IÁ és a YPG fegyvereseitől “megtisztított” zónát kell kialakítani a polgári lakosság számára.

A szíriai lázadók július folyamán bejelentették, hogy csatlakozni szándékoznak a török hadsereghez annak érdekében, hogy együttesen mérjenek csapást az Északnyugat-Szíriában harcoló kurd erők ellen. Ankara nemzetbiztonsági kockázatnak tartja és nem nézi jó szemmel a kurd erők terjeszkedését határa közelében, mivel az YPG-t a terrorszervezetként nyilvántartott, a török állam ellen évtizedeken át fegyverest felkelést folytató Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) bábjának tartja.

A két kurd szervezet tagadja, hogy bármi köze lenne egymáshoz

Törökország tavaly augusztusban indított katonai beavatkozást Észak-Szíriában Eufráteszi Pajzs fedőnéven, hogy visszaszorítsa határairól a kurd YPG harcosait és az Iszlám Állam szélsőségeseit. A Törökország által támogatott felkelők emellett az Aleppótól északra található területeket is elfoglalták annak érdekében, hogy az YPG ne tudja egyesíteni az ellenőrzése alatt álló területeit, amelyek az északnyugat-szíriai nagyvárostól északnyugatra, illetve északkeletre húzódnak.

A YPG és a Törökország támogatta szíriai lázadók közötti összecsapások feszültséget keltettek Ankara és – mind az YPG, mind a Törökország szövetségesének számító – Washington között, utóbbi ugyanis Ankara tiltakozása ellenére amerikai fegyverszállítmányokkal segíti a milíciát az IÁ elleni harcában.

Július elején Sipan Hemo, az YPG vezetője úgy fogalmazott: “a török hadsereg felvonulása a kurdok által ellenőrzött északnyugat-szíriai területek mentén elérte egy +hadüzenet+ szintjét (…), és (a török előkészületek) a következő napokban konkrét összecsapásokhoz vezethetnek. Nem fogunk tétlenül várni egy ilyen agresszió lehetősége esetén.”