Ötven magyar kézműves sörkülönlegesség a félegyházi sörfesztiválon

Ötven magyar kézműves sörkülönlegességet vonultat fel a 3. Félegyházi Jótékonysági Kézműves Sörfesztivál, melyet július 21. és 23. között rendeznek meg Kiskunfélegyházán.

Ónodi Árpád, a fesztivál szervezője az MTI-nek elmondta: a kézműves sörök világa ízekben, illatokban, színekben és különleges összetevőkben szinte kimeríthetetlen variációkat tartogat azok számára, akiknek a sörfogyasztás nem mennyiségi, hanem minőségi gasztronómiai élmény. A kézműves söröket a legritkább alkalmakkor találjuk meg egy helyen, hiszen a kis főzdék minőségi nedűiket szerte az országban elszórva gyártják és rendszerint csak kis mennyiségben készülnek.

Ez adta az alapötletét a félegyházi sörfesztiválnak, ami a patinás Öreglaktanya előtt ötven magyar kézműves sörkülönlegességet kínál az ország számos pontjáról. A sörízlelgetéshez a szervezők elkészítették az első Magyar Sörútlevelet is, amivel városról városra, főzdéről főzdére járhat tulajdonosa anélkül, hogy valóban nyakába venné az országot.

A fesztivál az ínyenceknek a ritka sörök sétányával kedvez. Bárki megkóstolhatja majd a prágai világverseny idei aranyérmes italát, egy kiskunfélegyházi és egy kecskeméti sörfőző remekét, a “Szalonka” Grodziskie típusú füstölt búzasört.

Csalán, közönséges medvetalp, cickafark, vadkomló és virágméz hozzáadásával, valamint mecseki forrásvíz felhasználásával készül a friss erdei sör, de lesz mentával és napraforgómézzel ízesített nedű is. A vaníliás búzasör mellett pedig megtalálhatjuk majd a mangóval, maracujával és chili paprikával “fűszerezett” sörkülönlegességet is – sorolta Ónodi Árpád.

Készülnek italok nem mindennapi gyümölcsök és zöldségek felhasználásával, így kerülhet a sörbe vérnarancs, sütőtök, judzu nevű japán citrusféle vagy éppen rebarbara. Lehet a kínálatban sült csülkös és osztrigával főzött sör is – tette hozzá a főszervező.