Indul a V4 Nyári Egyetem - régiós együttműködés a régió jövőjéről

 

Hagyományteremtő szándékkal szervezi meg a Nemzeti Közszolgálati Egyetem a magyar V4 elnökség tiszteletére a Nyári Egyetemet, ahol a közeljövő kihívásaira keresnek válaszokat – fogalmazta meg a most először megrendezendő rendezvény credóját Bóka János dékánhelyettes a Kossuth Rádió hétfő reggeli műsorában. Az egyetem rangját növeli, hogy 2017 júliusától egy éven át Magyarország a Visegrádi Négyek soros elnöke.

Három aktualitást említett meg a nyári egyetemmel kapcsolatban az egyetemi vezető egy kérdésre válaszolva: a magyar elnökség szlogenjéhez kapcsolódva ők is kutatási-oktatási kapcsolatokat szeretnének kialakítani a régióban, valamint az is cél, hogy kiderítsék, valóban szoros érdek- és értékközösség van-e a visegrádi országok között, azaz hogy a politikai kommunikáción túl lehet-e szó arról, hogy van-e egy mélyebb stratégiai együttműködés az országok között.

Hallgatók a Nemzeti Közszolgálati Egyetem felújított Ludovika-főépületének avatásán 2014. március 31-én. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Emellett az is az rendezvény célja, hogy kiderüljön, miért pont most kapott erőre a régiós stratégiai szövetség.

Bóka János szerint azért is lesz fontos a nyári egyetem, mert arra is választ keresnek a rendezvényen, hogy a régiós együttműködések mennyire lesznek hatással az Európa jövőjét érintő kérdésekre, különösen miután az új francia elnök egy erős centrummal rendelkező ún. mag-Európában látja az EU jövőjét.

Több perspektíva is jelen lesz a nyári egyetemen

Azzal kapcsolatban, hogy bizonyos hangok szerint nem v4, hanem V2+2, valamint éppen hogy nem erősödik, hanem a végét járja a visegrádi országok együttműködése, Bóka János úgy fogalmazott: azon túl, hogy a valóságot többféleképpen lehet értelmezni, és ezek a hangok mögött politikai agendák lehetnek, a nyári egyetemen a régióból meghívott vendégek okán kiderülhet, hogy a cseh vagy a szlovák kutatók, szakemberek ezt a kérdést hogyan látják.

Az NKE Nemzetközi és európai tanulmányok karáról lesznek elsősorban előadók a szervezők részéről, így a kar dékánja is, valamint két cseh és két szlovák egyetemről fognak érkezni előadók – sorolta fel a teljesség igénye nélkül a résztvevőket Bóka János.