V4: A brit hercegi pár először látogat Lengyelországba

Vilmos herceg és Katalin hercegnő, valamint két gyermekük holnap hivatalos látogatásra érkeznek Varsóba és Gdanskba. A hercegi pár először látogat Lengyelországba a brit kormány képviseletében - hangzott el a V4 Híradójában.

A látogatással a hercegi pár támogatást szeretne nyújtani Nagy-Britanniának, az Egyesült Királyságban élő uniós polgárok jogairól szóló érzékeny Brexit-tárgyalások idején. Az Európai Uniós csatlakozás óta ugyanis több mint 830 ezer lengyel költözött Nagy-Britanniába munkavállalás céljából. A hercegi pár most arról akarja meggyőzni a lengyeleket, hogy nincs mitől félniük az Egyesült Királyságban a Brexit után sem, senki nem fogja megnyírbálni a jogaikat.


Vilmost és Katalint Varsóba és Gdanskba várják. Előbb Stutthofot, az egykori náci koncentrációs tábort látogatják meg, ahol a királyi pár a világháború után Nagy-Britanniába emigrált túlélőkkel találkozik.

Gdansk óvárosában a kézműves mesterségekkel ismerkednek majd meg. Az egyik ékszerkészítő arra vállalkozott, hogy a királyi párnak bemutatja azokat az eszközöket, melyekkel a középkori kézművesek megmunkálták a borostyánt, Gdansk legfontosabb kiviteli árucikkét.

Azt reméljük, hogy a királyi pár látogatása után még jobban fellendül a borostyán ékszerek nagy-britanniai exportja – mondta el az egyik borostyánkészítő mester.

Egy színházban is fogadják őket. A londoni Globe Színház hű másolatát 2014-ben építették fel Vilmos apja, Károly herceg védnöksége alatt. Gdanski látogatásukat Vilmos és Katalin a Szolidaritás emlékműnél fejezik be, ahová várhatóan Lech Walesa, a Szolidaritási Mozgalom vezetője, volt lengyel elnök is elkíséri őket.