„Szimpatikus lúzer” vagy gonosztevő?

 

„A színházi és filmrendezőktől előszeretettel kapok szimpatikus lúzer szerepeket, de azért már most hálás vagyok, ha valaki majd egy gonosztevőt oszt rám” – mondta Gazsó György színész, akit kollégái Kaszás Attila-díjra jelöltek. A művésszel többek között pályája kezdetéről, a filmezésről, valamint arról beszélgetett a Kultúra.hu, hogy mit jelent számára a jelölés.

Gazsó György elmondta, eredetileg erdőmérnök szeretett volna lenni. Nagyon vonzotta a természet, és ez a mai napig így van: nem tud hosszú ideig meglenni erdők, hegyek, patakok vagy madarak nélkül. Végül Sopronban szerezte meg az erdőmérnöki diplomát, de a színház iránti vonzalma, mely már a gimnáziumban kezdődött, nem szűnt meg. A gimnáziumi és az egyetemi évek alatt is játszott amatőr társulatokban, végül pedig ez vezetett odáig, hogy úgy döntött, jobban izgatja a színház.

Gazsó György (b) Hudetz Sándor állomásfőnök és Szilágyi Csenge (j) Anna szerepében játszik az Ödön von Horváth: A végítélet napja című drámája alapján készült, Vasárnap 16:48 című előadás fotóspróbáján a budapesti Bárka színházban 2012. október 8-án. A darabot Forgács Péter rendezésében 2012. október 11-én mutatják be. MTI Fotó: Kallos Bea

Gazsó György (b) Hudetz Sándor állomásfőnök és Szilágyi Csenge (j) Anna szerepében játszik az Ödön von Horváth: A végítélet napja című drámája alapján készült, Vasárnap 16:48 című előadás fotóspróbáján a budapesti Bárka színházban 2012. október 8-án. A darabot Forgács Péter rendezésében 2012. október 11-én mutatják be. MTI Fotó: Kallos Bea

Arra a kérdésre, hogy van-e olyan darab vagy szerep, amely nagyon élénken megmaradt benne, amelyet sosem felejt el, azt felelte: „az egyik színészkollégám mondta egyszer, hogy ha az ember pályája során két-három olyan szerepet kap, amely nagyon való neki – vagy ahogy egymás közt szoktuk mondani, pofán vágja –, akkor boldog lehet. Nagyon szerettem például az Egerek és emberek című darabban Lennie figuráját és a Mephistót, melyet Zalaegerszegen mutattunk be Halasi Imre rendezésében. De ki kell emelnem még Simon Gray Kicsengetés című darabját, melyet Nyíregyházán rendezett Verebes István, illetve Szerebrjakov karakterét a Ványa bácsiból, melyet Szász János állított színpadra.”

A teljes interjút itt olvashatja el.