Támogatja képzőhelyek létesítését a kormány

 

A kormány nem zár be egyetemet, hanem képzőhelyek létesítését támogatja - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának oktatásért felelős államtitkára a Budapesti Corvinus Egyetem székesfehérvári kampuszának fejlesztéséről szóló projekt nyitó rendezvényén.

Palkovics László azt mondta: a magyar kormány egyetemeket támogat és egyetemek képzését szeretné elvinni oda, ahol arra szükség van. Ezért nyert el a BCE is csaknem másfél milliárd forintot arra, hogy a székesfehérvári kampuszát tovább bővíthesse.

A kormány nemcsak európai uniós, hanem költségvetési forrásokból is növelni kívánja a felsőoktatás finanszírozását – tette hozzá az államtitkár. Palkovics László kiemelte: jövőre az ideihez képest 38 milliárd forinttal magasabb összeg szerepel a felsőoktatás támogatására a költségvetésben. Ebben szerepelnek infrastrukturális elemek, például a PPP-konstrukciók kiváltása, de kutatási támogatásokra is 15 milliárd forinttal több jut.

Lánczi András, a Budapesti Corvinus Egyetem rektora elmondta: második évüket kezdik meg idén Székesfehérváron, ahol kampuszukat olyan képzésekkel szeretnék még vonzóbbá tenni, amelyek fővárosi intézményükben sem elérhetőek jelenleg. Céljuk az is, hogy nemzetközileg jegyzett oktatókat, kutatókat hozzanak el a Fejér megyei városba, igazi intellektuális közösséget kialakítva.

Pavlik Lívia, az egyetem kancellárja a székesfehérvári kampusz új épületéről elmondta, folyamatban van az épület vagyonkezelésének átvétele az Óbudai Egyetemtől. Az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program keretében, 1,475 milliárd forintból megvalósuló fejlesztésre a terveik elkészültek, hamarosan kiírhatják a közbeszerzést, a munkálatok pedig várhatóan 2019-re fejeződnek be.

Pavlik Lívia arról is beszélt, hogy a székesfehérvári kampuszhoz kapcsolódó kutatási célú programokra eddig 1,3 milliárd forint pályázati forrást nyert el intézményük. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár fideszes polgármestere úgy fogalmazott: a Budapesti Corvinus Egyetem fejlesztése a jövőt szolgálja. A székesfehérvári felsőoktatás fejlesztését korábban is szorgalmazták ipari és gazdasági szereplők – tette hozzá.

A beruházás során 1,475 milliárd forintból megújul a mintegy 1900 négyzetméter alapterületű, háromszintes egykori laktanyaépület. A fejlesztés részeként kialakítanak egy 160 hallgatót befogadó és négy kisebb előadótermet, több tanulószobát, kutatólabort, konzultációs termet és egy könyvtárat is.