Így használják ki a kiberbűnözők a gyermekeket

 

Okostelefonnal ismerkedik és a közösségi médiában él a Z generáció, vagyis a mai fiatalok. Itt a szünidő, és a gyerekeknek még több idejük van arra, hogy a telefonjukat nyomkodják. A kiberbűnözők ezt ki is használják.

A gyermekeket az internethasználat során olyan veszélyek és káros tartalmak érhetik el, amelyektől meg kell őket óvni – mondta el Péter Zoltán bíró az M1 Ma Reggel című műsorában. Hozzátette: elsősorban a közösségi médiáról van szó, és a fényképek internetre történő feltöltéséről, álprofilok létrehozásáról, online pedofíliáról – vagyis kapcsolatba kerülhetnek olyan személyekkel, akik a gyermekek jóhiszeműségét próbálják kihasználni.

Egyre több a bűncselekmény 

Mint mondta, évről évre növekszik az ilyen jellegű bűncselekmények száma, és ezért tartja fontosnak az Országos Bírósági Hivatal, hogy a Nyitott Bíróság, vagy a Gyermekközpontú Igazságszolgáltatás nevű programok keretében valamilyen módon felhívja a gyerekek figyelmét a veszélyekre.

Arról is beszélt, hogy az online megfélemlítés gyűjtőfogalom, ennek kategóriája az online zaklatás, mikor fiatalok egymásnak trágár tartalmú, megfélemlítő üzeneteket küldenek. Jellegzetessége, hogy rendszeresen, tartósan ismétlődik, és valamelyik fél fizikai, lelki fölényét használja, hogy másokat online módon zaklasson. Példaként említette, hogy ha egy buliban alkoholt fogyasztott társunkról fotót készítünk, vagy barátnőnkről meztelen képet osztunk meg, bűncselekmény valósul meg, és a legnagyobb probléma, hogy a fiatalok az esetek többségében nincsenek tisztában.

Nagy a felelősség 

A szülőknek nagy a felelőssége; a tiltás nem célravezető, fontosabb, hogy beszélgessenek a gyerekkel és tudatos internethasználatra vezessék rá, és mondják el, milyen veszélyek leselkedhetnek rá. Fontos továbbá, hogy ha a gyermeket online zaklatás éri, a szülővel meg tudja beszélni, segítséget tudjon kérni – húzta alá Péter Zoltán.

A Nyitott Bíróság program keretében bírák, bírósági titkárok és fogalmazók előadásokat tartanak iskolákban az online tér veszélyeiről, ahol egy kötetlen beszélgetés keretein belül a gyermekek is feltehetnek kérdéseket – fűzte hozzá.

Több olyan szervezet van, ahova baj esetén fordulni lehet: először a szolgáltatót kell megkeresni, például egy közösségi portál esetében – ők levehetik a jogsértő tartalmat a honlapról –, és az NMHH bejelentőfelületén bárki elektronikus levélben bejelentést tehet, ha jogsértő tartalmakat észlel, vagy ha gyermekét ilyen jellegű káros tartalom ért.

A teljes beszélgetést itt nézheti meg.