Több tucat országban vannak eltemetve magyar honvédek

 

Nemzetközi hadgyakorlat kezdődött Szolnokon, több NATO-tagország katonáinak a részvételével, ahol a terrorelhárítást gyakorolták. A magyar honvédelmi miniszter a hadgyakorlat eddigi tapasztalatai mellett arról is beszélt az M1 Aktuális csatorna szerda esti műsorában, hogy a doni tragédia háromnegyed évszázados évfordulójáról méltóképp kíván megemlékezni a magyar kormány.

Simicskó István közlése szerint Magyarországnak kilenc országgal van hadisír-gondozói együttműködése, de világszerte 54 országban vannak eltemetve magyar katonák.

A honvédelmi minisztert elsősorban arról kérdezték, hogy a napokban Oroszországban második világháborús emlékműveknél és a két magyar központi katonatemetőben is lerótta kegyeletét a Don-kanyarnál tett kétnapos látogatásán.

Oroszország és Magyarország között 1995 óta van hadisírgondozási – a miniszter szavai szerint példaértékű – együttműködés. Simicskó István azt mondta: az orosz fél tisztességesen áll hozzá a kegyeleti diplomáciához, méltó körülmények között nyugszanak az ott elesett magyar katonák és munkaszolgálatosok.

Újabb nevek kerültek fel az emléktáblákra

Elmondta, több mint 207 ezer katona ment ki a Don-kanyarba, közülük mintegy 125 ezer elesett, megsebesült vagy eltűnt. A rudkinói temetőben csaknem 20 ezer magyar nyugszik, kettejük nevét – hozzátartozóik kérésére – a közelmúltban vésette fel az ottani márványtáblákra a Honvédelmi Minisztérium.

A miniszter azt is elmondta, hogy a voronyezsi kormányzóval is sikerült tárgyalni, és arról egyeztettek, hogy jövőre, a doni áttörés 75. évfordulóján  - az Isonzó Expresszhez hasonló – Doni Expresszt indítanának.

Dandárszintű terrorelhárítási képessége lesz a Magyar Honvédségnek

Simicskó Istvánt kérdezték a Szolnokon zajló nemzetközi hadgyakorlatról is, amelyre szerdán Áder János államfővel együtt látogatott ki. A többnemzeti hadgyakorlaton egy esetleges terrortámadást szimuláltak. A miniszter elmondta: a terrorizmus manapság már napi hír. Példaként említette, Nagy-Britanniában oktatófilmmel készítik fel az embereket, hogy mit kell tenniük terrortámadás esetén.

Bárhol, bármikor bekövetkezhetnek terrortámadások” – emelte ki a miniszter, hozzátéve: a rendőrök, terrorelhárítók mellett, ha nagy a baj, katonákra, elsősorban a különleges műveleti erőkre is szükség lehet. A korábban zászlóalj szintű erőt mostanra ezreddé bővítették, és az a terv, hogy dandárszintre emeljék – mondta Simicskó István.