Rekordmértékben nőtt a belföldi turizmus

 

A várakozásokat is felülmúló mértékben bővült - az idén immár négy naposra nyúló húsvétnak köszönhetően - a második negyedévben a belföldi turizmus: a Szallas.hu adatai alapján mintegy 15 százalékos volt a növekedés, a legtöbb vendéggel Budapest, Siófok és Eger büszkélkedhetett.

Ismét nagyot ment a belföldi turizmus 2017 második negyedévében, a Szallas.hu elemzése alapján a növekedés elérte a 15 százalékot a tavalyi év hasonló időszakához képest. „A bővülés lehetőségét már az év eleji előfoglalások alapján biztosra vettük, a mértéke azonban minket is meglepett. Persze sok volt a hosszú hétvége, de az immár négynapos húsvét átlagon felül növelte a forgalmat. A II. negyedév legtelítettebb napja ugyanakkor egy másik ünnepre, a pünkösdi hosszú hétvége szombatjára esett” – mondta Szigetvári József, a Szallas.hu ügyvezetője.

Öt megye hozta a foglalások felét

Nőtt az átlagos vendégéjszakák száma is, a legjelentősebb bővülést a három napra szóló foglalásoknál mérték a Szallas.hu szakemberei, itt húsz százalékos volt a növekedés. A legnépszerűbb települések rangsorában némi átrendeződés volt tapasztalható tavalyhoz képest: a II. negyedévben a főváros vitte a prímet, Siófok a második helyre szorult, a balatoni várost sorrendben Eger, Balatonfüred, illetve Szeged követte. 19 megyénk kapcsán az is elmondható, hogy a teljes forgalom kicsivel több mint felét mindössze 5 megye, Pest, Heves, Veszprém, Somogy, illetve Borsod-Abaúj-Zemplén adta.

A legtöbben apartmanban, vendégházban, illetve háromcsillagos szállodában hajtották álomra fejüket, de minden szálláshelytípus esetében nőtt az átlagos foglalási érték. A többség az ötvenzer forint alatti kategóriában üdült, ide szólt a foglalások nyolcvan százaléka. „Összességében átlagosan 9,5 százalékkal fizettünk 2017 második negyedévében többet egy-egy pihenés alkalmával, mint tavaly ugyanilyenkor. A belföldi turizmus bevételi rekordjában szerepe volt a SZÉP-kártyának is, ami három százalékkal gyakrabban került elő fizetéskor: minden ötödik vendég ezzel egyenlítette ki a számlát” – részletezte az adatokat Szigetvári József. A szakember hozzátette, hogy a foglalások ugyanakkor tág határok között mozogtak: a két végletet egy 3,5 milliós, illetve egy 3380 forintos szálláshelyszámla jelentette.

Siófok - Balaton - nyaralók - apartmanok - luxuslakások

Siófok, Hajdúszoboszló és Gyula már most örülhet

Ami az előttünk álló nyári hónapokat illeti, vannak még szabad helyek, bár akadnak olyan dátumok is – így például július 17-e –, ahol a telítettség már kilencven százalék feletti. Az augusztus végéig tartó időszakban az előfoglalások alapján egyébként Siófok, Hajdúszoboszló és Gyula került a top 3-ba. A Szallas.hu adatai szerint az autóval megközelíthető külföldi nyaralóhelyek vonatkozásában Horvátország lesz a magyarok alternatívája a Balatonra: a legtöbb foglalás ugyanis 3 horvát településre – Vir, Crikvenica, Zadar – érkezett be június végéig.

A témáról bővebben itt olvashat.