Közel 8 milliárdos beruházást adtak át Budapesten

 

Az új vakcinagyártó üzem, valamint a Ceva cégcsoport kutatási tevékenysége a jövőben is hozzájárul a magyar állatállományok egészségügyi státuszának megőrzéséhez, javításához; mind pedig ahhoz, hogy a területen jelentkező újabb és újabb kihívásokra világszinten is hatékony válaszok, megoldások szülessenek - mondta a Földművelésügyi Minisztérium (FM) parlamenti államtitkára szerdán Budapesten a Ceva-Phylaxia új vakcinagyártó üzemének átadásán.

Nagy István, a világ 10. leggyorsabban fejlődő állategészségügyi cégének, a Ceva Santé Animale-nak, a legújabb európai vakcinagyártó üzemének budapesti átadásán arról beszélt, hogy a 25 millió eurós, mintegy 7,8 milliárd forintos beruházásnak köszönhetően hatszorosára növekszik a budapesti központ gyártókapacitása. Ötszázezer helyett 3 millió ampulla készülhet a 3900 négyzetméteren kialakított négy külön termelő laboratóriumban.

Budapest, 2017. július 12. Marc Prikazsky, a Ceva Csoport elnök-vezérigazgatója, Thierry Le Flohic, a Ceva biológiai egységének igazgatója és Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára (b-j) jelképesen elindítja a gyártást a Ceva-Phylaxia Zrt. új üzemének átadásán Budapesten 2017. július 12-én. MTI Fotó: Máthé Zoltán

Hozzátette: az új üzem megfelel a legmodernebb igényeknek is. Az új fejlesztésű automatizált gyártóvonalnak, a több mint 100 új berendezésnek köszönhetően egyidejűleg négy különböző törzset is tud termelni. A vakcinákhoz szükséges antigén előállításának kapacitása is a duplájára, 75 ezerről 150 ezer literre növekszik – mondta az államtitkár.

Nagy István emlékeztetett: a nemzetközi Ceva csoport a világ 44 országában összesen több mint 5000 embert foglalkoztat. Az állategészségügyi piacon évtizedek óta meghatározó cégcsoport egyik legnagyobb erőssége a baromfivakcina-előállítás: ezen a területen a világ 3. legnagyobb vállalatának számít.