Ezreket gyilkolt a HIV-fertőzött oltóanyag

 

Vizsgálatot indít egy 30 éve elkövetett végzetes hiba ügyében a brit kormány. Az Egyesült Királyságban több mint 4500 vérzési rendellenességgel diagnosztizált személyt fertőzött vérrel kezeltek, a páciensek közül 2400-an már nem élnek. A HIV-vírussal megfertőzött 1200 személy közül csak 250-en maradtak életben. A felelőtlen orvosi beavatkozást a brit egészségügy egyik legsúlyosabb katasztrófájaként tartják számon.

Egy harminc éve alkalmazott gyógyszer használata miatt több mint 4500 vérzékenységgel kezelt beteg fertőződött meg HIV-vírussal és Hepatitis C-vel az Egyesült Királyságban. A betegek évek óta küzdenek az igazság feltárásáért, és úgy tűnik, kérésük végre meghallgatásra talált.

A brit egészségügy történetének legsúlyosabb katasztrófájaként ismert incidenst tovább súlyosbítja, hogy az érintetteket és családjukat nem tájékoztatták a kezelés rizikóiról. Mikor a fertőzött injekcióval való kezelésre fény derült, a kórházak a felelősségvállal helyett eltusolták az ügyet. Azonban Theresa May brit miniszterelnök úgy döntött, ideje kivizsgálni a gyógyszergyártó cég és a brit kormány szerepvállalását a több ezer ember halálát okozó egészségügyi tragédia kapcsán.

A betegeket véralvadási szerekkel kezelték, a fertőzött vérkezelés eredményeként mintegy 2400 ember halt meg – szerepel a brit kormány keddi közleményében. A vizsgálat az Egyesült Királyság egészére kiterjed, emellett azt is részletezi, hogy a vizsgálat menetét az érintettek (az életben maradt betegek és az áldozatok családjai) határozhatják meg.

Az egyik legtragikusabb történetet a most 46 éves Adrian osztotta meg a BBC-vel. A férfi gyermekkorában kapta el a gyógyszer miatt a HIV-vírust, majd nyolc évvel később kiderült, hogy kálváriája még korántsem ért véget.

“Te megkaptad, te nem”

A nyolcvanas években használt fertőzött gyógyszer áldozataival a kórházban közölték, hogy életük gyökeresen megváltozik. Az orvosok körbejárták a betegek szobáit, és egyenként közölték a páciensekkel, hogy fertőzöttek-e vagy sem. Lassan, nyugodtan adták  a gyerekek tudtára, hogy melyikük kapta el a gyilkos kórt. Adrien szobájában 5 fiatal fiú feküdt, hárman fertőzött vért kaptak, és ő is közéjük tartozott.

Adrian a több ezer fertőzött vérrel kezelt beteghez hasonlóan vérzékenység miatt szorult kezelésre. Hetente kapott véralvadást serkentő injekciókat, hogy a vére besűrűsödjön. Ha nem kapta meg a szert, a vér körülbelül 20 perce alatt elérte az izmait, és olyan fájdalmat okozott, mintha valaki egymás után törné el a csontjait.

Elfogyott a gyógyszer, helyette fertőzött terméket importáltak

Egy olyan iskolába került, ahol 35 hemofíliával küszködő gyerek tanult. A diákok életükben először egy olyan gyógyszer kezelésben vettek részt, ami lehetővé tette a számukra, hogy minden nap be tudjanak menni a tanórákra. Az injekciókat a brit egészségügy teremtette elő a számukra, azonban a szállítmány kifogyott, így külföldről kellett importálni a véralvadást serkentő szereket.

A gyerekek egy Factor 8 nevű gyógyszert kaptak, amit egy amerikai cég gyártott vérplazma-adományokból. De az adományokért gyakran pénzt ajánlottak fel, így a jelentkezők közül többen vírusos fertőzéseket hordoztak, amit nem szűrt ki a gyártó cég. Egyetlen fertőzött vérplazma felhasználása halálos dózissá alakíthatta át az összes legyártott gyógyszert.

A fiú ’83-ban, 12 éves korában szembesült a gyógyszergyártó cég felelőtlen előállítási módszerével, mikor egy injekció után a rosszullét kerülgette. Nem sokkal később kórházba került, ahol elmondták neki, hogy HIV-fertőzött. A brit kórházak ekkor még nem ismerték el a megbetegedés és az importált gyógyszer közötti kapcsolatot, így az amerikai cég továbbra is szabadon exportálhatta a veszélyes folyadékot.

Mikor 1991-ben végre kifejlesztették a Hepatitis C kimutatására alkalmas tesztet, a HIV-vírussal fertőzött betegek rájöttek, hogy a Hepatitis C-t is elkapták. A két fertőzés külön-külön is borzasztó mellékhatásokkal jár, de együtt szinte elviselhetetlen körülményeket idéznek elő. Ráadásul akkoriban a HIV-fertőzöttektől megvonták az egészségügyi támogatásokat.