Schmidt Jenő: Magyarország a jövőben sem létezhet önkormányzatok nélkül

 

Az önkormányzati rendszer átalakítása jó irányba indult el, de azt, ami a változtatások közül nem sikerült, korrigálni kell - jelentette ki a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke, Tab polgármestere egy interjúban.

A Magyar Idők hétfői számában Schmidt Jenő (Fidesz-KDNP) bírálta a túlzott centralizációt, szerinte egyes, önkormányzatoktól elvett feladatok idővel visszakerülnek a településekhez. Állítása szerint a hivatali dolgozók bérét januártól rendezik, és nem lesz még egy adósságkonszolidáció.

Úgy vélte, a választásoknak nem lehet úgy nekifutni, hogy az államháztartásban dolgozóknak ennyire különböző a bérezésük. Hozzátette, a közigazgatásban sem tehetnek mást, egyben kell kezelniük a bérrendszert. Ezt a kormány is látja, a megállapodás esélyét növeli, hogy a Magyar Államkincstárral már megegyeztek a fizetések emeléséről – mondta.

Közölte, ha figyelembe veszik az adóerő-képességet, azt, hogy a tehetős települések saját forrásból meg tudják oldani a fizetések emelését, akkor a bérrendezés évente 25-30 milliárd forinttal növelné a kiadásokat. Összesen körülbelül 20-21 ezer köztisztviselőről, közalkalmazottról van szó.

Az önkormányzati rendszer átalakításáról elmondta, a szerteágazó feladatsort és a hozzá nem rendelt pénzügyeket valahogy össze kellett rendezni. “Lényegesnek tartom azonban, hogy ha a változtatások közül valami nem sikerült, azt korrigálni kell. Ez kulcskérdés. A túlzott centralizáció nem jó” – fejtette ki a Magyar Időknek adott interjúban.