Brüsszel és Ankara sem gondolja komolyan a török EU-csatlakozást

 

Tarik Demirkan Törökország-szakértő szerint bár függőben tartják a törökök európai uniós csatlakozási tárgyalásainak folytatását, sem Brüsszel, sem Ankara "nem komolyan gondolja" ezt jelenleg.

Tarik Demirkan, a Türkinfo portál főszerkesztője az M1 aktuális csatornán vasárnap úgy fogalmazott: az EU-nak “nagyon kemény falat” Törökország, népességét, földrajzi elhelyezkedését tekintve, és azért is, mert a törökországi politikai kurzus inkább kelet felé tendál. Ugyanakkor – fűzte hozzá – Törökországban is megfordult a trend a tíz évvel ezelőttihez képest, mert ha jelenleg népszavazást tartanának az EU-csatlakozásról, a törökök többsége “biztosan nemmel válaszolna”.

Jelezte: ha összeomlanának az EU-török csatlakozási tárgyalások, Törökország nem válaszolna gazdasági szankciókkal, mivel az ország kereskedelmének körülbelül fele irányul az unióba. Hangsúlyozta: a tavalyi puccskísérlet óta ugyan mélyül a törökországi folyamatok “antidemokratikus jellege”, az EU, bár felszámolni javasolja a csatlakozási tárgyalásokat, ezen túl nem tesz semmit.

Kitért arra is: nem lehet pontosan tudni, hogy jelenleg mennyi szír menekült van Törökországban, és közülük mennyien élnek menekülttáborokban, nehéz körülmények között, mert az új török törvények lehetővé teszik, hogy dolgozzanak a szír menekültek, és a szíriai helyzet is “csendesedik”.