Egyiptomi katonákat ölt meg egy merénylő

 

Legkevesebb 23 egyiptomi katona elesett a Sínai-félsziget északi részén, Egyiptomban pénteken, amikor egy terrorista támadás során egy öngyilkos merénylő felrobbantotta magát egy katonai ellenőrző pontnál Rafah közelében. Meghalt negyven támadó is - közölték biztonsági források.

A jelentések szerint Rafah város közelében támadtak meg terroristák az ellenőrző pontot és a mellette lévő katonai tábort. A támadók két tucatnyi terepjáróval érkeztek a helyszínre, betörtek a táborba, és egy – más forrás szerint két – öngyilkos merénylő felrobbantotta a gépkocsiját. A pihenőtáborban mintegy hatvan katona volt. Tűzpárbaj bontakozott ki, amely mintegy fél óráig tartott. A hadsereg azt állítja, hogy negyven fegyverest megöltek.

A támadók kifosztották a tábort, fegyvereket és lőszert vittek magukkal, mielőtt az erősítés megérkezett volna. A hadsereg helikoptereket is bevetett az üldözésükre. Kilétük egyelőre nem ismeretes, de a térségben nagyon aktív az Iszlám Állam terrorszervezet helyi ága, a Sínai Tartomány.

Az első jelentések tíz katona haláláról és sok sérültről szóltak, de az összeomlott fő épület romjai alól később további holttesteket emeltek ki. Az elesettek között van a hadsereg különleges erőinek egy ezredese is. Katonai források szerint korábban több tiszt is jelezte, hogy a tábor nem jó helyen épült, nem védhető.