Csath Magdolna: Nincs valós ok arra, hogy ne minősítsék fel Magyarországot

 

Ma vizsgálja Magyarország államadós-besorolását a Moody's Investors Service. Londoni és magyar pénzügyi elemzők azt valószínűsítik, hogy a nemzetközi hitelminősítő nem módosítja a jelenlegi besorolásunkat. Csath Magdolna közgazdász a hirado.hu-nak leszögezte: nem látja valódi indokát annak, hogy miért ne minősíthetnék fel Magyarországot.

A Moody’s tavaly november 4-én emelte vissza a befektetési ajánlású kategóriába a magyar államadós-besorolást, egyebek mellett azzal indokolva a lépést, hogy a magyar kormány elkötelezett az államadósság-teher csökkentése mellett, javul a magyar szuverén adósságállomány szerkezete és ezáltal csökkent a magyar gazdaság külső sérülékenysége.

A Moody’s novemberi felminősítése óta a három piacvezető nemzetközi hitelminősítő mindegyike – Standard & Poor’s, Fitch Ratings, Moody’s – a befektetésre ajánlott osztályzati sávban tartja nyilván Magyarországot.

Csath Magdolna, közgazdász a hirado.hu-nak azt mondta: a három hitelminősítő közül a legszigorúbb a Moody’s, amely utolsónak minősítette fel a jelenlegi szintre hazánkat. Az utóbbi időben ezek a hitelminősítők mindig megerősítették Magyarország adósállapotát, tehát elmondható, hogy jelentősen nem javították azt – fogalmazott a közgazdász.

Mint mondta, az ország stagnáltatását azzal indokolták: nem biztosak abban, hogy tartós lesz a növekedés, mert még mindig magas az adósság. Miközben – hívta fel a figyelmet Csath Magdolna – a gazdaság nő, a költségvetési hiány jobb, mint, amit tervezett a kormány, a munkanélküliség nálunk a legalacsonyabb (kivéve a V4 országok közül a csehországi adatot), a bérek is nőttek, ráadásul a kormány letárgyalta már a munkaadókkal a következő béremelést is. Azaz, nem látszik az az indok, hogy miért nem minősítik fel Magyarországot – fogalmazott a közgazdász.

Csath Magdolna példaként említette, hogy Szlovákiát nemrégiben a Moody’s felminősítette arra hivatkozva, hogy az országban hosszabb ideje nő a gazdaság, a foglalkoztatottság, és a bérek, amiből kifolyólag nő a fogyasztás is.

Csath Magdolna - M1

A szakember hozzátette: Európában nem Magyarország államadóssága a legnagyobb (74%), csak a V4 országok között, de ezt nem külön nem szokták figyelembe venni.

Ha pedig a jövő évi országgyűlési választásokra gondolunk – mutatott rá a közgazdász – akkor sincs az államadósságon kívül kifogásolható indok, hiszen nincs választási költségvetés, nem ugrott meg a költségvetési hiány, mert nem indult kormányzati osztogatás. Nem megy rossz irányba a magyar gazdaság. A jövő költségvetési tervezet már megvan, mint ahogy a 2018-as bérmegállapodás is, sok más gazdasági döntéssel együtt, tehát itt sincs bizonytalanság.

A szakember úgy vélte, a legnagyobb bizonytalanságot éppen az jelentené, ha új kormánya lenne az országnak, mert annak tervei nem ismeretesek.

Emlékezetes, a Standard & Poor’s tavaly szeptemberben, a Fitch Ratings tavaly májusban sorolta át a befektetési ajánlású kategóriába a magyar államadósságot.  A Moody’s a kialakult gyakorlatnak megfelelően ma késő éjjel, az európai és az amerikai piaci zárások után jelenti be döntését Londonban.

Magyarország a Moody’snál október 20-án kerül harmadszor is sorra. A Standard & Poor’s legközelebb augusztus 25-én vizsgálja ismét a magyar adósosztályzatokat. A Fitch Ratings legközelebb november 10-én vizsgálja hazánkat.