Új lelet tanúskodik a mai ember egy korai bevándorlási hullámáról

 

Jóval a modern ember ismert bevándorlása előtt is érkezett egy rokon embercsoport Afrikából Európába német kutatók genetikai vizsgálatai alapján.

A délnyugat-németországi Ulm városától keletre, a Sváb-Alb-középhegység Hohlenstein-Stadel barlangjában talált Neander-völgyi combcsontból vett genetikai mintát elemezték a Max Planck Történelmi Intézet és a Tübingeni Egyetem tudósai – számolt be róla a Phys.org.

A Nature Communications szaklap aktuális számában közölt tanulmány megváltoztatja a modern ember Európába vándorlásának kronológiáját: a Homo sapiens “unokatestvére”, a Neander-völgyi ember már benépesítette a kontinenst, amikor egy eddig nem ismert, a mai emberrel közeli rokonságban lévő csoport érkezett.

Illusztráció -Neander-völgyi. (Fotó: Shutterstock)

Illusztráció -Neander-völgyi. (Fotó: Shutterstock)

A Neander-völgyiek úgynevezett mitokondriális DNS-ében fedezték fel annak a nyomát, hogy a két csoport kapcsolatba került egymással, közös utódaik születtek. Az adatok alapján az ismeretlen emberelőd 470 ezer-220 ezer évvel ezelőtt vándorolhatott be Európába.

A mitokondrium az emberi sejtek energia-előállító része, saját DNS-e van. Anyai ágon öröklődik, ezért segítségével vissza lehet következtetni az anyai családfára és arra, hogy egyes népcsoportok mikor válhattak el egymástól. A mitokondrium DNS-ének mutációi alapján meg lehet különböztetni egymástól embercsoportokat, és azt is meg lehet becsülni, mennyi idő múlt el azóta, hogy két egyednek közös őse volt.

Korábbi genetikai vizsgálatok a Neander-völgyi és a modern ember elválását a 765 ezer-550 ezer évvel ezelőtti időszakra tették. A mitokondriális DNS elemzése alapján azonban az elválás később, nagyjából 400 ezer éve ment végbe.

A Neander-völgyiek mitokondriális DNS-e ráadásul jobban hasonlít a Homo sapiensére, mint – úgynevezett sejtmagi DNS-e alapján – közeli rokonáé, a gyenyiszovai emberé. Az ellentmondás feloldására már korábban feltételezték, hogy volt egy kisebb bevándorlási hullám Afrikából Európába, amely megelőzte a modern ember elterjedését.

Számítógépes grafika egy neandervölgyi ősember és a mai ember csontvázáról. A németországi Max Planck Evolúciós Antropológiai Intézet munkatársai amerikai tudósokkal együttműködésben egy horvátországi barlangban talált 38 ezer éves csontleletből izolálták a mai ember korai rokonának genetikai anyagát, így az elkövetkező nagyjából két évben teljes géntérképet tudnak készíteni a neandervölgyi emberről. A genom (a teljes genetikai anyag) megismerése döntő fontosságú a Homo sapiens robbanásszerű elterjedésének magyarázatához, mivel a neandervölgyi és a mai emberek fejlődése nagyjából 500 ezer évvel ezelőtt vált ketté, és a neandervölgyi ember uralta több százezer éven keresztül Európát, majd 30 ezer évvel ezelőtt a mai ember ősei evolúciós szempontból viharos gyorsasággal foglalták el rokonaik élőhelyeit. (MTI/EPA/HORST OSSINGER)

Számítógépes grafika egy Neander-völgyi ősember és a mai ember csontvázáról. (Fotó: MTI/EPA/Horst Ossinger)

Ez a csoport – mely közelebbi rokona volt a mai embernek, mint a Neander-völgyinek – hagyhatta mitokondriális DNS-ének nyomait a Neander-völgyi populációban, a gyenyiszovaiakkal azonban nem találkozott. Ennek az elméletnek az alátámasztására és a kronológia felállítására viszont kevés volt az adat.

A megtalálás helyéről HST-nek nevezett németországi ember combcsontjának korát a hagyományos radiokarbonos vizsgálattal nem tudták megállapítani, a mitokondriális DNS mutációi alapján 124 ezer évesnek becsülték. A génvizsgálat azt is feltárta, hogy a HST elvált a többi ismert Neander-völgyi csoporttól, legalább 220 ezer éve.

Az adatok alapján a Neander-völgyi és a modern ember legkésőbb 470 ezer éve történt elválása, valamint a Neander-völgyiek és a HST elválása között emberelődök egy csoportja vándorolt Afrikából Európába. Ez a vándorlás 470 ezer-220 ezer évvel ezelőtt mehetett végbe.

A beáramlás mértéke túl kicsi volt hozzá, hogy a Neander-völgyek sejtmagi DNS-ét befolyásolja, ám ahhoz elég volt, hogy a mitokondriális DNS-t kicserélje olyanra, ami a modern emberére hasonlít leginkább.

Kulcsfontosságú lenne, hogy a HST egyedeinek maradványaiból jó minőségű magi DNS-t is nyerhessenek és tovább vizsgálhassák a feltételezett afrikai bevándorlási hullám történetét – mondta Johannes Krause, a tanulmány vezető szerzője, a Max Planck Intézet kutatója.