Ankara nehezményezi a német tiltást

 

Nem veszi jó néven a török vezetés, hogy Recep Tayyip Erdogan török elnök nem tarthatja meg a hétvégi G20-csúcstalálkozó apropóján tervezett nagygyűlését a helyi török diaszpórának.

Ibrahim Kalin török elnöki szóvivő hétfőn élesen bírálta a berlini kormányt, amiért a török államfő nem tarthat nagygyűlést Németországban.

A német szövetségi kormány  a mút hét végén döntött arról: nem engedélyezi Recep Tayyip Erdogan  számára, hogy tömegrendezvényt tartson július első hetében Németországban, ahová a hamburgi G20-csúcs alkalmából látogat el.

Kalin szerint Németországban a szeptemberi szövetségi parlamenti (Bundestag) választásra készülve “politikai tőkét akarnak kovácsolni az Erdogan-ellenességből”. Az elnöki szóvivő hozzátette: “ha meggátolják is Erdogant abban, hogy a Németországban élő török állampolgárokkal találkozzon, akkor sem képesek megszakítani a köztük fennálló szívbéli köteléket”. “Más helyen, más időben, és különböző úton-módon, de továbbra is velük leszünk. Senkinek se legyenek kételyei efelől” – hangoztatta Kalin.

Numan Kurtulmus miniszterelnök-helyettes  azt vetette a német vezetés szemére, hogy feszültséget szít Törökországgal. Hangsúlyozta: ez már a török elnök jogkörének kiszélesítését eredményező referendum kampánya alatt is így volt. “Sajnos egyes német politikusok a Törökország-ellenességet és az Erdogan-ellenességet saját belpolitikai céljaikra használják” – tette hozzá Kurtulmus.

Erdogant pénteken várják a hamburgi G20-csúcstalálkozóra. Berlin viszont nem engedélyezte a török államfőnek, hogy látogatása alkalmával tömegrendezvényt tartson Németországban. A német kormány emellett hétfőn világossá tette azt is, hogy nem egyezik bele Erdogannak egy török konzulátuson tartott fellépésébe sem.