Védve van a diák, ha az Iskolaszövetkezeten keresztül vállal munkát

 

Július 1-én indult a Nemzetgazdasági Minisztérium nyári diákmunka-programja. A 16-25 év közötti fiatalok a területi, települési önkormányzatoknál vagy önkormányzati fenntartású intézményeknél kaphatnak munkalehetőséget – hangzott el az M1 Ma délelőtt című műsorában.

A program tavaly rendkívül sikeres volt, 26 ezer diák vett részt benne. A programban azok a nappali tagozatos diákok vehetnek részt, akik a program indulásakor (2017. július 1-én) már betöltötték a 16. életévüket, befejezésekor (2017. augusztus 31-én) pedig még nem múlnak el 25 évesek.

15 százalékos adó teheli a bért

Törvényi előírás szabályozza a diákok munkavállalási lehetőségeit. A diáknak a diákszövetkezet a munkáltatója, 18 éves korig a munkavállalás szülői engedélyhez kötött – nyilatkozta az M1-en Másody Szabolcs, a MŰISZ Iskolaszövetkezet marketingvezetője.

Másody Szabolcs elmondta: a diákmunkáért kapott bért 15 százalékos adót terheli. A diákoknak az iskolaszövetkezetet szokták javasolni, mivel így leinformált munkahelyeket tudnak nekik kínálni, emellett széleskörű tapasztalatszerzésre is lehetőséget nyújt.

A támogatás a minimálbér, illetve a garantált szakmunkás bérminimum időarányos részének felel meg, így a szakképzetteknél 120 750 forint, a szakképzettséggel nem rendelkezőknél 95 625 forint lehet személyenként és havonta.

A munkáltató és a diák kötelezettségei

A legfontosabb, hogy elsősorban a szerződésben foglaltak szerinti munkát kell végeztetni a diákokkal – hangsúlyozta a MŰISZ Iskolaszövetkezet marketing vezetője. A munkavédelmi szabályok betartása, a munkaruházat és a megfelelő védőfelszerelés biztosítása a munkáltató feladata, amelyekről folyamatosan egyeztetnek a munkát adó céggel – tette hozzá Másody Szabolcs.

A diákokra ugyanolyan szabályok vonatkoznak, mint egy főállású munkavállalóra; a szerződésben foglaltak szerint végezze a munkáját, a munkavédelmi szabályok betartása, a rábízott felszerelés rendeltetésszerű használata.

Ha sérülnek a jogok

A Nemzetgazdasági Minisztériumnak vannak fórumai arra, ha valamilyen sérelem éri a munkavállaló diákot, de közvetlenül az Iskolaszövetkezettől is kaphat segítséget – hangsúlyozta Másody Szabolcs.

Nyíregyháza, 2015. július 9.Egy diákmunkás régi iratokat rendez a nyíregyházi önkormányzat irattárában 2015. július 9-én. A város önkormányzata és intézményei az állami diákmunka programban146 diákot foglalkoztat egy hónapig, napi hat órában.MTI Fotó: Balázs Attila

Egy diákmunkás régi iratokat rendez a nyíregyházi önkormányzat irattárában 2015. július 9-én. A város önkormányzata és intézményei az állami diákmunka programban146 diákot foglalkoztat egy hónapig, napi hat órában. MTI Fotó: Balázs Attila

Ha az Iskolaszövetkezeten keresztül vállalja a diák a munkát, akkor védve van – tette hozzá Másody Szabolcs. Az Iskolaszövetkezet marketingvezetője elmondta: a gyakornoki programoknak köszönhetően akár a tanulmányainak megfelelően is tud fejlődni a diák. Az elsődleges szempont számukra, hogy kellő szakmai tapasztalatot szerezzenek – nyilatkozta Másody Szabolcs.

Nem csak nyáron van lehetőség a diákmunka végzésére, sokan vállalnak munkát év közben is. Elég széles skálán mozognak a munkák, az egyszerű csomagolási munkáktól kezdve az irodai munkákig minden megtalálható a lehetőségek között – tette hozzá a marketing vezető.

A bérek is ennek megfelelően változhatnak, a 900-1000 forintos kezdőbér a jellemző és 2000-2500 forintig is elmennek – hívta fel a figyelmet Másody Szabolcs.

Egyszerűsített foglalkoztatás vagy alkalmi munka

A munkaviszony létrejöttét a munkáltatónak be kell jelentenie a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (NAV). A diákok egyszerűsített foglalkoztatás vagy alkalmi munka formájában is dolgozhatnak. Mezőgazdasági és turisztikai idénymunkánál ugyanazzal a munkáltatóval legfeljebb évi 120 munkanapra, alkalmi munkánál legfeljebb öt egymást követő napra, egy hónapon belül legfeljebb 15 napra, évente pedig legfeljebb 90 napra terjedhet ki a munkaviszony – ismertették.

Az iskolaszövetkezeti foglalkoztatásról közölték: a feleknek személyes közreműködésről szóló megállapodásokat kell kötniük, amelyekben egyebek mellett rögzítik a diák által vállalt feladatok körét és az egyes feladatokhoz kapcsolódó díj legkisebb összegét. A megállapodásra a polgári törvénykönyv megbízási szerződésekre vonatkozó szabályait kell alkalmazni.

A munkavégzés korlátai közül kiemelték, hogy a fiatalkorúak nem végezhetnek éjszakai munkát, nem rendelhető el számukra rendkívüli munkaidő, napi munkaidejük nem haladhatja meg a 8 órát.

A diákmunkásnak is jár a szabadság

A diák munkavállalóknak is jár az éves rendes szabadság, a naptári évnél rövidebb foglalkoztatásnál az éves szabadság időarányos részét vehetik igénybe: ha tehát a diák 1 hónapig dolgozik, részére a 20+5 nap szabadság 1/12-ed része, vagyis 2 munkanap szabadság jár.

Hangsúlyozták, hogy az egyenlő bánásmód – az egyenlő munkáért egyenlő bér – elvének a diákoknál is érvényesülnie kell. A munkaszerződésben a felek megállapodhatnak havi, heti, napi vagy órabérben, vagy teljesítménybérben is. A munkavállalónak azonban mindenképp meg kell kapnia a minimálbért, ami 8 órás foglalkoztatásnál bruttó 127 500 forint – közölte a minisztérium.