Majdnem 99 százalékot kapott a legnépszerűbb osztrák politikus

 

Hivatalosan is pártelnökké választotta a kisebbik osztrák kormánykoalíciós párt, az Osztrák Néppárt (ÖVP) kongresszusa Linzben Sebastian Kurz külügy- és integrációs minisztert, A politikust az előző pártelnök, Reinhold Mitterlehner lemondása után az ÖVP vezetősége május elején választott meg a párt új vezetőjévé.

A 30 éves politikust a kongresszus 98,7 százalékos többséggel erősítette meg tisztségében, jóváhagyva egyúttal a párt alapszabályában a Kurz által a tisztség elfogadása fejében feltételként támasztott változtatásokat.

Ez volt a második legjobb eredmény az ÖVP pártelnöki választásainak történetében, ennél magasabb támogatottságot, 99,1 százalékot csak közvetlen elődje, Mitterlehner szerzett eddig.

Sebastian Kurz Fotó: MTI/EPA/Julien Warnand

Hasonlóan magas szavazati aránnyal választották meg Kurz négy helyettesét is, akik közül három nő.

Az alapszabály-változtatással Kurz messzemenően szabad kezet kapott a személyi és a stratégiai döntésekben.

A karizmatikus fiatal politikus májusi pártelnökké választása óta az Osztrák Néppárt élre tört a közvélemény-kutatásokban, egyes felmérések szerint, ha közvetlenül választanák a kancellárt, a legtöbben rá szavaznának.

Ausztriában a májusi kormányválság után a parlamenti pártok megegyeztek, hogy idén október 15-én előrehozott választásokat tartanak.