Ismerje meg a pannonhalmi levendula titkát!

 

Pannonhalmán a kezdetektől termesztik a szerzetesek a gyógynövényeket: citromfüvet, izsópot, ricinust és a 17. századtól bizonyosan levendulát is. Most egy teljes héten át betekintést nyerhetünk a szerzetesek műhelytitkaiba.

Akik idén is részt vesznek a pannonhalmi Levendulanapokon 2017. június 30. és július 09. között, azok Magyarország legősibb gyógynövénykertjében, a korabeli tudós szerzetesek nyomdokain vezetett túrákon, műhelyfoglalkozásokon ismerhetik meg a levendula titkait, továbbá könnyűzenei koncertek és a SVÉT keretében megrendezett Levendula SWEET Édességnapon is részt vehetnek.

MTI Fotó: Bodnár Boglárka

MTI Fotó: Bodnár Boglárka

Nagy Károly a 800-as évek elején birodalomépítő politikájában fontos szerepet szánt a bencés szerzeteseknek. A kulturális és gazdasági központokká emelt monostorok templomainak keleti homlokzatánál önálló épület állt: a kórház. Mellette minden esetben található egy gyógynövényes kert is, egymás mellett szép rendben ültetett 16 darab gyógynövényes ágyással.

A Főapátság levéltára 1201-ből őriz egy oklevelet, amelynek hitelesítői között olvashatjuk a „kórház mestere Márton” szerzetes nevét is. Az 1658-as könyvtári katalógus szerint 36 darab orvosi vonatkozású mű található a pannonhalmi monostorban.

„Kérünk, áldd meg és szenteld meg ezt a levendula növényt, melyet a földből sarjasztottál, és arra rendeltél, hogy aki neved segítségül hívásával használja, meggyógyuljon.” –hangzik egy áldás az 1697-es pannonhalmi rituáléból és utal az évszázados botanikai hagyományra, amelynek fennmaradt receptúra gyűjteményei alapján készülnek az Officina Sancti Martini bencés gyógynövény-manufaktúra kézműves termékei.