Szent Lászlóra emlékeznek országszerte

 

Árpád-házi királyunk hermájával körmenetet tartottak Győrben.

Délelőtt tartották a 2017-es Szent László emlékév egyik legfontosabb eseményét Győrben, ahol ünnepi szentmisét mutatott be Erdő Péter bíboros. „Szent László ma is érvényes példa számunkra, méltó követői akkor lehetünk, ha tudunk áldozatot hozni keresztény közösségünkért, ha tudjuk tisztelni a többi népet, a hit fényében pedig meglátjuk közös értékeinket” – mondta a bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek a Dunakapu téren.

A szentmisét, amelyen mintegy kétezer-ötszázan vettek részt, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia tagjai, valamint a szomszédos országok püspöki konferenciáinak képviselői közösen mutatták be. A misén és az azt követő belvárosi körmeneten részt vett Áder János köztársasági elnök és felesége, Herczegh Anita, Kövér László, az Országgyűlés elnöke, Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára, valamint Alberto Bottari de Castello, Magyarország apostoli nunciusa.

Ma délután négy órakor a Duna Worldön élőben követheti a Szent László tiszteletére tartott római katolikus misét Győrből!

Reggel a fővárosi Hősök terén pedig koszorút helyezett el a Szent László év Tanácsadó Testülete a Szent László szobornál. Gál Gergely, a Testület elnöke azt mondta: a nemzetpolitikai államtitkárság a lovagkirály trónra lépésének 940., valamint szentté avatásának 825. évfordulója alkalmából nyilvánította 2017-et Szent László emlékévnek, amelyet nemrég az Országgyűlés is megerősített.