Kitart a zivataros, viharos időjárás

 

Heves zivatar és felhőszakadás miatt riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat az ország jelentős részére.

A zivatarokat felhőszakadás, jégeső, viharos széllökések kísérhetik. Délelőtt az Észak-Alföldön a délnyugati, késő délutántól az Észak-Dunántúlon az északnyugati szél több helyen megélénkül, néhol megerősödik.

 

A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 27 és 33 Celsius fok között valószínű, de délkeleten 34, 35 Celsius fok is lehet. Késő estére általában 18 és 25 Celsius fok közé hűl le a levegő.

Figyelmeztető előrejelzés. Kép: Met.hu

Figyelmeztető előrejelzés. Kép: Met.hu

A délelőtti órákig általában az ország délkeleti részének kivételével több helyen várható zivatarok kialakulása. A kelet felé áthelyeződő zivatarokat felhőszakadás (20-50 mm, főként a Dunántúlon néhol 50-60 mm-t jelentősen meghaladó csapadék), jégeső, viharos (60, néhol 80 km/h-t meghaladó szél) kísérhet.

Figyelmeztető előrejelzés. Kép: Met.hu

Figyelmeztető előrejelzés. Kép: Met.hu

A nap második felében, kiemelten a késő délutáni, esti órákban nyugat felől kiterjedt zivatarrendszer alakulhat ki. Nagyobb eséllyel a Dunántúl középső és déli tájain, a középső országrészben és az Alföldön a kelet, északkelet felé áthelyeződő heves zivatarokhoz több helyen viharos, helyenként 80-100 km/h-s szél, nagyobb méretű jég és 30-60 mm csapadék társulhat.