Rengeteg halálos áldozata van a pakisztáni olajszállítótűznek

 

Felborult és kigyulladt egy olajszállító tartálykocsi vasárnap Pakisztánban, az eset következtében legkevesebb 153-an meghaltak, a több tucat sérült közül számos van válságos állapotban - közölték helyi hivatalos források.

A szerencsétlenség az ország keleti részén lévő Pandzsáb tartományban történt, a tartományi fővárostól, Lahortól mintegy 400 kilométerrel délnyugatra. Miután a Karacsiból Lahorba tartó kocsi felborult, helybéliek, köztük asszonyok és gyermekek odaözönlöttek, hogy összegyűjtsék a tartályából kifolyó olajat. A kocsi azonban kigyulladt – egy rendőr beszámolója szerint előbb egy robbanás történt -, ami a halálos áldozatokon túl legalább száz ember sérülését okozta.

A sebesülteket különböző kórházakba szállították. Az egyik kórház igazgatója azt mondta: 31 sebesült állapota válságos.

Az olajat összegyűjteni akaró helybéliek főleg motorkerékpárokon érkeztek a helyszínre – mondták szemtanúk. A rendőrség közlése szerint a tűzben megsemmisült 75 motorkerékpár és hat gépjármű, köztük egy rendőrségi személygépkocsi.

A mentésben a hadsereg is részt vesz, katonák helikoptereken érkeztek a helyszínre.

“Soha életemben nem láttam ehhez hasonlót. Az áldozatok a tűzcsóvában rekedtek, segítségért kiabáltak” – mondta Abul Malik rendőrtiszt, a helyszínre érkező első rendőrök egyike.

Amikor a lángok kialudtak mindenhol holtestek hevertek. Sok áldozatnak csak a csontváza maradt meg. Az életben maradottak közül sokan nagyon rossz állapotban vannak – tette hozzá.

A Bahavalpuri Victroria Kórház orvasa elmondta, hogy a sérültek többségének 80 százalékos égési sérülései vannak, sokukat repülőgéppel, helikopterrel átszállították a tartomány más kórházaiba.