Győztek a szoknyában lázadó brit fiúk: jövőre már rövidnadrágot húzhatnak

 

Rakott szoknyában tiltakoztak a fiúk egy angol gimnáziumban. A tinik megelégelték, hogy még a kánikulában sem szabad rövid nadrágot húzniuk - az iskola szabályzata ugyanis tiltja a lezser öltözéket.

Az egyenruha megszokott követelmény a brit iskolákban. De amikor a sok hűvös, esős hónap után eléri Nagy-Britanniát a hőhullám, a kánikulában szinte elviselhetetlenné válik a hosszú nadrág. Így gondolta az a harminc leleményes fiú is, akik szoknyában jelentek meg csütörtöki óráikon, az iskola vezetősége pedig tehetetlenül állt a megfontoltan pimasz diákok trükkjével szemben.

Volt olyan fiú, aki barátnőjétől kért kölcsön szoknyát, más húga rakott szoknyájában masírozott. Pár fiú a “teljes elhivatottság” nevében még a lábát is leborotválta. És ki hibáztathatja őket? Az idei június az 1976 óta mért legmelegebb nyárkezdő hónap, így már épp megérett az idő egy “csupasz lábú forradalomra”.

Forrás: Twitter / BBC / Apex

Forrás: Twitter / BBC / Apex

Az iskola viccből tanácsolta nekik, hogy húzzanak szoknyát – a fiúk szót fogadtak

A fiúk a kezdetben persze megpróbálták a hivatalos csatornákon keresztül érvényesíteni az akaratukat, megkérték a tanárokat, hogy hadd húzzanak rövidnadrágot. De az oktatók egy határozott és rövid válasszal rendezték le a kérésüket: nem lehet, az rövidnadrág nem fér bele az iskola öltözködési szabályaiba.

Mikor a fiúk méltatlankodni kezdtek, hogy a lányok bezzeg csupasz lábbal mutatkozhatnak az iskolában, a vezetőség – minden bizonnyal viccből – azt mondta nekik, hogy ha ilyen melegük van, akkor  húzzanak ők is szoknyát. A fiúk pedig szót fogadtak, és szerdán besétált az első pár szoknyás fiú az iskola kapuján. Nem törődtek a kuncogásokkal, inkább frissen szerzett “szabadságukra” koncentráltak. A lázadás csütörtökön új tagokkal bővült, ekkor már harminc szoknyás fiú masírozott az akadémián.

Nem adták fel, még borotvát is vásároltak

“Nagyon frissítő! Élvezem a kellemes szellőt” – mesélték a szoknyába bújt fiúk az új egyenruháról, bár az egyik magasra nőtt diák méltatlankodni kezdett, hogy egy tanár  rápirított, hogy túl sokat sejtet a szoknyája.

Az iskolában valószínűleg nincs szigorú ellenőrzés a bejáratnál, mivel sok fiú táskájában egy borotva lapult, hogy az iskolai mosdóban tökéletesítsék a szoknyás összhangot.

Az iskola vezetősége kezdetben felajánlotta, hogy hajlandóak elgondolkozni a szabályok megváltoztatásán, de ehhez a szülőkkel és a tanárokkal is konzultálniuk kell. De ekkor már késő volt, hírportálok a világ szinte összes részéről csak a szoknyás fiúkról lelkendeztek, így Devon város megyei tanácsának is közleményt kellett kiadnia az “incidensről”, amiben arról biztosították a publikumot, hogy egyik fiút sem büntették meg a szoknya viselése miatt.

Győztek a fiúk, szeptemberben rövidnadrágot húzhatnak

A tanács közleménye után végre az iskola vezetősége is beadta a derekát és elismerték, hogy egyre melegebbek a nyarak, így következő tanévben már rövidnadrágban is járhatnak a fiúk.  Sőt, még a kötött blúzokat és blézereket sem kell felvenniük. A nyakkendőket ki lehet kötni, és ha még így is elpillednének a melegben, ki szabad gombolniuk az ingük legfelső gombját is.

A fiúk jól időzítették a lázadást, mivel a jövő héten már enyhébb, kellemesebb idő köszönt be Nagy-Britanniában. De akinek még a 25 fokban is melege lenne, már tudja, miben vészelheti át a nyarat a következő tanévig.