Újjáéledhet a Sztálin-kultusz Oroszországban?

 

Öt év alatt 51-ről 39 százalékra csökkent azon oroszok aránya, akik politikai bűncselekménynek tartják a sztálini megtorlásokat - derült ki a független Levada-központnak a Vedomosztyi című napilap keddi számában ismertetett felméréséből.

Kun Miklós történész szerint még most is igen megosztó kérdés abban a birodalomban, amelynek lakosságát Sztálin nagy szorgalommal irtotta.

Mint mondta, Sztálin igen sokáig uralkodott, 1929-től kézben tartotta az országot, ám eleve bűnös rendszerből indult ki.

Egy orosz kommunista Joszif Visszarionovics Sztálin néhai szovjet diktátor portréival a kezében vonul a moszkvai Kreml előtt 2014. március 5-én, a Sztálin halálának 61. évfordulóján tartott megemlékezésen. (MTI/EPA/Szergej Ilnyickij)

Egy orosz kommunista Joszif Visszarionovics Sztálin néhai szovjet diktátor portréival a kezében vonul a moszkvai Kreml előtt 2014. március 5-én, a Sztálin halálának 61. évfordulóján tartott megemlékezésen. (MTI/EPA/Szergej Ilnyickij)

Hozzátette: már Gorbacsov alatt is született olyan teória, hogy Sztálin bűnös volt, de a rendszer mégis jó volt és növekedés jellemezte az időszakot. Azonban Sztálin 7 millió parasztot ölt meg, ebből 3 millió gyereket, és összesen 10 millió ember pusztult el a Gulágon – fűzte hozzá.

Sztálin kvóták és társadalmi rétegek szerint irtótta a lakosságot és az ún. bűnös nemzeteket – fejtette ki Kun Miklós.

Hozzátette: két ateista 5 éves terv is született Sztálin idején, és 1938-ban 135 ezer pópát, szerzetest és világi vallásos személyt tartóztattak el és azonnal kivégeztek 80 ezer embert. Ám Sztálin az utolsó pillanatban meghátrált, mert egy felmérésből kiderült, a lakosság 52 százaléka vallásos. Ekkor újra létrehozta a pátriárkátust.

 

Leningrádban nem lehet Sztálin-szobrot állítani, ám Moszkvában más a helyzet, itt ugyanis többen is szeretnének szobrot, emellett pedig több helyütt istalálhatók szobrok, hiszen sokan az orosz birodalom nagyságát láthatják benne.

Azonban ennek nem az egész putyini vezetés örül – fejtette ki Kun Miklós.

Medvegyev kormányfő például szerinte nem Sztálin alkotta a birodalmat, ő tehát anti-Sztálinista. Ám Medinszkij kulturális miniszter elvakult Sztálinista. Putyin ugyanakkor negatív véleménnyel van Sztálinról, azonban ő is úgy fogalmazott, azért voltak nagy tettei – magyarázta Kun Miklós.