Kiderült, hova költöznek a leégett toronyház túlélői

 

Összesen hatvannyolc új építésű lakást ajánlott fel a brit kormány a leégett Grenfell-torony túlélői számára. A bejelentés nem sokkal azután érkezett, hogy tüntetők lepték el az utcákat lakhatást és tartózkodási engedélyt követelve a tűzvész túlélőinek.

“Luxuslakásokba” költöznek a leégett londoni toronyház túlélői. A kormány a tűz martalékává vált Grenfell-toronytól nem messze, Kensingtonban vásárolt meg egy telephelyet, ahol a lakásárak 520 millió és 3 milliárd forintos ár között mozognak – közölte Sajid Javid közösségi titkár. A lakások előreláthatóan júliusig elkészülnek, a toronylakók ekkor költözhetnek be új otthonaikba.


Mindent megtesznek a nyári költözésért

Az építést vezető egyik vállalat, a Berkeley-csoport elnöke kijelentette, hogy munkásai éj nappallá téve fognak dolgozni, hogy a lakások júliusra elkészüljenek, és a tűzvész túlélői újra felépíthessék életüket.

Az egyszobás, kétszobás és háromszobás lakásokból álló épületkomplexum azonban csak az egyik felajánlás a kormány részéről a túlélők számára. A lakások bútorozását is magára vállalta a kormány, hogy minél gördülékenyebben és gyorsabban véget érhessen az átköltözés folyamata.

A bejelentés a 24 emeletes toronyház leégése után egy héttel érkezett, ami 79 ember halálával járt.

“A Grenfell-torony lakói a lehető legkeményebb traumákon mentek keresztül, így kötelességünknek éreztük azt, hogy segítsünk rajtuk” – közölte Javid. Elmondta továbbá, hogy a kormány prioritásnak tekinti az összes otthon nélkül maradt túlélőt minél előbbi elszállásolását, és  mindent megtesz azért, hogy támogassa őket.

Jelenleg 110 lakhatási vizsgálatot végeztek el annak érdekében, hogy azonosítsák a szállást igénylő lakókat, és ellássák őket a megfelelő lakhatási dokumentumokkal.

Kormányellenes tüntetés a túlélőkért

Theresa May miniszterelnök ugyan megígérte, hogy mindent megtesz a tragédia túlélőiért, de nemzeti felháborodást keltett, hogy a vezető nem beszélt hivatalos látogatása alatt a toronyház lakóival, és nem biztosította őket azonnali támogatásáról.

A tüntetők épp ezért II. Erzsébet beszéde alatt tömörültek össze, és a “Harag Napja” feliratú molinóik alatt átvágtattak a központi utcákon.