Újra látogatható a Vasarely Múzeum

 

Befejeződött az óbudai Zichy-kastély tatarozása és a kiállítóhely korszerűsítése – hangzott el az M5 Kulturális Híradójában.

A megújult, 150 műtárgyat felvonultató kiállítás új megvilágításba helyezi a 20. századi művészet meghatározó alakját.

A Victor Vasarely adományozta több mint négyszáz alkotásból harminc éve nyílt meg az az óbudai gyűjtemény, amely áttekintést nyújt a teljes életműről: a korai rajzoktól, reklámgrafikáktól egészen az op-art és plasztikai munkákig. A látogatókat mostantól egy megújult tárlat fogadja, amelyben külön hangsúlyt kap a művész indulása.

Alapvetően grafikusi képzést kapott Vásárhelyi Győző, és egyben olyan színelméleti és kompozíciós tanokat, amelyeket, geometrikus festőként nagyon is tudott forrásként kezelni, kamatoztatni – nyilatkozta az M5 Kulturális Híradójának Imre Györgyi művészettörténész, a kiállítás kurátora.

A tudományra reflektált

A művész 1930-tól párizsi nyomdákban és kiadókban dolgozik, csak később fordul a geometrikus, absztrakt és optikai festészet felé. Vizuális kísérleteivel a kor tudományos kutatásaira reflektál. Ez és egy amerikai kiállítás hozza meg munkásságának az elismerést.

Küldetésének tekintette, hogy kilépjen a kiállítóhelyek keretei közül, összefogjon a többi művészeti ággal, építészekkel, hogy alkotásai megjelenhessenek az emberek környezetében. Ekkor nyúlt vissza budapesti tapasztalataihoz, az építészeten át a sokszorosításig – mondta el Pierre Vasarely elnök, Vasarely Foundation.

Vasarely alkotómódszerét szakkönyvek, sokszorosító illetve optikai segédeszközök segítik megérteni, de már digitális elemekkel is bővült a tárlat.

Még többen láthatják az alkotásokat

A teljes infrastrukturális megújulás és az állandó kiállítás újragondolása lehetőséget nyújt abban, hogy ezt a tárlatot még az eddigieknél is többen látogassák meg – mondta el Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár.

A megnyitón elhangzott: az épület tatarozásától, a látogató terek korszerűsítésétől és az új világítástól azt várják, hogy még többen keresik fel és ismerik meg Vasarely Budapesten látható műveit.

A június 20-án újranyitott kiállításról további részleteket a múzeum honlapján talál.