Moldovai bankcsalás: börtön az egyik érintettnek

 

Egy moldovai bíróság hét és fél éves börtönbüntetésre ítélte szerdán Ilan Shor helyi üzletembert, mert részt vett a 2014-es választások előtt elkövetett, kiterjedt bankcsalásban, amely majdnem államcsődbe vitte Európa legszegényebb országát.

A Moldovában “az évszázad lopásaként” ismert bűncselekmény-sorozatban több mint egymilliárd dollárnak – a hazai össztermék mintegy egynyolcadának – megfelelő összegnek veszett nyoma a helyi bankokból 2012 és 2014 között. A nyomozás során mintegy 40 személyt azonosítottak, akik profitáltak a törvénytelen ügyletekből, vagy elősegítették azokat. Többségüket azonban nyilvánosan nem nevezték meg.

Shor a bankcsalásban érintett három pénzintézet közül a moldovai Banca de Economii vezető tisztségviselője volt, és bűnösnek találták az 5,2 milliárd moldovai lej, vagyis 352 milliárd forintnak megfelelő összegű pénzügyi kár okozásában. Az üzletember tagadta a vádakat. Ügyvédje szerint Shor nem fogadja el a törvényszék döntését, és fellebbezni fog az ítélet ellen. A jogász elmondta, hogy védence a per során mindenkit megnevezett, aki lopott, vagy kölcsön formájában pénzt kapott a banktól.

A csalárd ügylettel összefüggésben egy másik üzletembert és az ország egyik korábbi miniszterelnökét is börtönbüntetéssel sújtották. Vlad Filat volt moldovai kormányfőt 2016 júniusában kilenc év börtönre és vagyonelkobzásra ítélte korrupciós vádak miatt a chisinaui kerületi bíróság.